Hopp til innhold

Fagstoff

Vitaminer

Vitaminer er stoffer som er livsnødvendige for oss, men som vi bare trenger små mengder av. De må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv kan bygge dem. Unntak er vitamin D, som huden kan danne i sollys, og vitamin K, som dannes av bakterier i tarmene.

Vitaminer – viktige hjelpestoffer i små mengder

De forskjellige vitaminene har ulik kjemisk oppbygning og helt ulike oppgaver i kroppen. Vitaminer regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for nedbryting og oppbygging av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vi kjenner i dag til 13 ulike vitaminer.

For lite vitaminer gir sykdommer

For lite vitaminer i kosten kan gi mangelsykdommer. Dette var vanlig før i tiden, men nå til dags er det sjelden. I fattige land er derimot vitamin-mangelsykdommer svært utbredt.

Noen vitaminer er stoffer som må være til stede for at viktige enzymer skal virke, såkalte koenzymer. Mange B-vitaminer er koenzymer. Flere av vitaminene virker som antioksidanter i cellene, for eksempel vitaminene C, E og A.

Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer. Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer under celleåndingen. Det forskes også mye på om vitaminer kan benyttes til å forebygge sykdom. Flere vitaminer er blant annet knyttet til forebygging av kreft og hjerte- og karsykdommer.

Hånd med blåbær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fettløselige vitaminer

Vitamin A, D, E og K er fettløselige og kan lagres i kroppen. Det er derfor ikke nødvendig å dekke kroppens behov hver dag, bare lagrene ikke går tomme.

Modell som viser fettløselige vitaminer. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vannløselige vitaminer

Vitamin B og vitamin C er vannløselige og skilles raskt ut av kroppen igjen. Siden de ikke lagres, må de stadig tilføres gjennom mat og drikke. Vitamin B er egentlig en stor gruppe vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoksin, pantotensyre, biotin, kobalamin og folsyre).

Modell som viser vannløselige vitaminer. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-NC-SASkrevet av Bjørg E. B. Aurebekk og Øyvind Bønes. Rettighetshaver: NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 05.05.2020

Læringsressurser

Næringsstoffer