Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Måling av fett i potetgull

Potetgull, eller potetchips, er godt, og det er en stor fettkilde for mange ungdommer. På posen står det hvor mange gram fett det er per 100 gram vare, men stemmer det?
Potetgullflak på hvit bakgrunn. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Hensikt

Hensikten med forsøket er å lære hvordan vi kan måle mengden fett i en matvare.

Framgangsmåte

 1. Knus 100 gram potetgull i et begerglass ved å trykke det sammen med hånda.

 2. Vei en porselensskål eller varmebestandig glasskål.

 3. Tilsett 1 dL aceton og fortsett videre arbeid under avtrekk.
 4. Kna og bland potetgull og aceton med en spiseskje i et par minutter slik at alt potetgullet kommer i kontakt med acetonet. Fettet blir da ekstrahert fra potetene og går over i løsemiddelet.

 5. Skill potetgull fra fett/aceton ved å tømme blandingen oppi trakten med filterpapir. Pass på at skålen du veide, står under trakten, slik at fett/aceton kan renne oppi.
 6. Sett porselensskålen eller den varmebestandige glasskålen på en kokeplate med svak varme, eller bruk vannbad.

  NB!
  Det må ikke brukes kokeplate på fullt eller åpen flamme, da aceton er lett antennelig. Ha et brannteppe eller et stort vått håndkle lett tilgjengelig i ei bøtte for å kvele flammene i tilfelle det skulle ta fyr.

 7. La acetonet fordampe til det slutter å koke/boble i blandingen, da er det bare fettet som blir liggende igjen i skålen.

 8. Vei porselensskålen eller den varmebestandige glasskålen som nå inneholder fett. Trekk fra vekten av skålen, og kontrollerer fettinnholdet mot varedeklarasjonen på potetgullposen. Stemmer resultatene dine med det som står på posen?

CC BY-SASkrevet av Bjørg E. B. Aurebekk.
Sist faglig oppdatert 22.11.2021

Læringsressurser

Næringsstoffer