Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Oppdrag: Lag en undervisningsmodell av fordøyelsessystemet

Fordøyelsen hjelper oss med å bryte ned maten vi spiser, til mindre biter. Dermed kan vi nyttiggjøre oss næringsstoffene. Bruk den interaktive illustrasjonen til å bli kjent med fordøyelsessystemet, og lag en egen modell.
Fire 2D-modeller av fordøyelsen lagd i tre ved bruk av laserkuttere. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppdrag

Skolehelsetjenesten på skolen deres ønsker å lage en utstilling om fordøyelsessystemet i forbindelse med temaet om kroppen. De vet at dere kan mye om fordøyelsen, og har derfor tatt kontakt for å høre om dere kan bidra.

Vi ønsker at dere undersøker stoffer og materialer, og at dere lager kreative undervisningsmodeller av fordøyelsessystemet. Modellene kan gjerne være lekne, men må samtidig være informative.

Målgruppa er skoleelever i alderen 15–16 år. Modellen skal ha en tilhørende informasjonsplakat som forklarer steg for steg hva som skjer i fordøyelsen.

Modell av fordøyelsessystemet

En modell kan lages på mange ulike måter og av flere forskjellige materialer. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Idémyldring

For å komme i gang med oppgaven kan det være lurt å ha en idémyldring i gruppa. Skriv ned alle ideene dere kommer på, og vær åpne for hverandres forslag. Det kan være lurt å tenke gjennom disse spørsmålene:

  1. Hvilket utstyr og hvilke materialer har dere tilgang på?
  2. Skal modellen være interaktiv på noen måte?
  3. Hvordan kan dere best mulig formidle det som skjer i fordøyelsen?

Lag en skisse over modellen

Bruk fasiten til den interaktive illustrasjonen under som utgangspunkt for å lage en skisse av modellen deres.

  1. Viser den tydelig hvordan fordøyelsessystemet ser ut?
  2. Kan dere legge til noen elementer for å tydeliggjøre?

Bygg modell

Det kan hende skolen tilbyr utvalgte materialer, men det er lov å tenke litt utenfor boksen. Tips til materialer kan være plastilin, gjenbruksavfall, papp, vinyl, tekstil, tre, ulike metaller eller gjerne en kombinasjon.

Informasjonsplakat

For at presentasjonen av modellen deres skal bli best mulig, skal den ha en tilhørende informasjonsplakat som forklarer steg for steg hva som skjer i fordøyelsen. Det kan være lurt å tenke gjennom disse spørsmålene:

  1. Hvilken informasjon er mindre tydelig i modellen og må tydeliggjøres på plakaten?
  2. Hvem er målgruppa?

Utstilling

Lag en utstilling av modellene dere har lagd, i klasserommet eller et annet sted på skolen.

Relatert innhold

Det vi spiser og drikker, må brytes ned til mindre biter før kroppen kan bruke næringsstoffene. Nedbrytinga skjer i fordøyelsessystemet.

CC BY-SASkrevet av Camilla Øvstebø.
Sist faglig oppdatert 05.11.2020

Læringsressurser

Næringsstoffer