Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Podkast om kosthold og ernæring

I media er det ofte oppslag om kosthold med tips til hva du bør og ikke bør spise. Finnes det én sannhet om kosthold? Hva mener ekspertene? I denne oppgaven skal du drøfte påstander og lytte til en podkast om kosthold og ernæring.

1. Hva mener du?

2. Drøft i gruppe

Drøft påstandene med medelever. Ta utgangspunkt i det du svarte i oppgave 1.


3. Lytt til podkasten

To personer snakker sammen. Over dem er det ei snakkeboble der det står "samsnakk". Illustrasjon.
Samsnakk

Kosthold og ernæring

Det er mange ulike meninger om kosthold og ernæring. Mediene har ofte oppslag om ting du bør og ikke bør spise. I denne episoden har programleder Haakon Lange invitert tre eksperter som diskuterer uli...

0:00
-0:00
Ord og begreper om ernæring fra podkasten

Energi/energiinntak beskriver prosessen som setter om mat og drikke til energi i kroppen. Dette blir til energi du kan bruke til å tenke, løse skoleoppgaver, jobbe og være i fysisk aktivitet.

Stivelse er et karbohydrat som du blant annet kan finne i råvarer som korn, poteter, bønner, erter og kikerter.

Jod er viktig for stoffskiftet, som igjen er viktig for normal vekst og utvikling av nervesystemet hos barn. Du finner jod i egg, hvit fisk og meieriprodukter.

Matvaregrupper består av matvarer som likner på hverandre. Fisk og skalldyr er et eksempel på ei matvaregruppe. Du finner mer om dette på oppgavesiden "Utforsk ditt eget kosthold".

Næringsstoffer
er kjemiske forbindelser som gir energi og næring til kroppen. Proteiner, karbohydrater og fett er eksempler på næringsstoffer vi får gjennom mat og drikke.

Råvarer er rene produkter som ikke har gått igjennom noen kjemiske prosesser. Grønnsaker, korn, nyfisket fisk og rent kjøtt er eksempler på råvarer.

Ultraprosessert mat er matvarer som har gått igjennom flere ulike kjemiske prosesser så det ofte ikke er mulig å kjenne igjen råvarene som er brukt. Matvarene har gjerne mange ukjente ingredienser på innholdslista. Kjeks, iskrem, kake, potetgull, godteri, pommes frites, posesuppe, energibarer og noen frokostblandinger er eksempler på ultraprosessert mat.

Anemi er det samme som blodmangel. Når du har anemi, har du for få friske røde blodceller. Det betyr at du har for få hemoglobinmolekyler i hver blodcelle, og dermed går oksygentransporten i blodet senere fordi oksygenet har færre hemoglobinmolekyler å binde seg til.

Vitamin B12 har stor betydning for produksjonen av DNA i cellene. Mangel på vitamin B12 vil raskt gå utover blodceller og slimhinner i tarmen. Fisk, sjømat, egg, kjøtt og meieriprodukter er gode kilder til vitamin B12.

Omega 3 og 6
er to essensielle fettsyrer som kroppen trenger. Essensiell betyr at kroppen ikke produserer dem selv, og vi må derfor få dem tilført gjennom maten. Omega 3 finner du i fet fisk, og omega 6 finner du blant annet i planteoljer, nøtter, korn og egg.


4. Har du endret mening?

Gå tilbake og se på svarene dine i oppgave 1. Har du endret mening etter at du har lyttet til podkasten? Begrunn svaret ditt.

Aktuelle lenker

Forelesning og presentasjon: Kostråd

Fagartikkel: Tallerkenmodellen

Oppgave: Utforsk ditt eget kosthold

Oppgave: Har du et bærekraftig kosthold?

CC BY-SASkrevet av Cathrine Dunker Furuly.
Sist faglig oppdatert 26.04.2022

Læringsressurser

Næringsstoffer