Hopp til innhold

Fagstoff

Tilberedning av hummer

Hummer er en eksklusiv delikatesse som vi må behandle på riktig måte for å få fram den gode smaken.

Hummerfisket er strengt regulert for å få opp bestanden. Den norske hummersesongen er fra 1. oktober til 31. desember (med noen lokale unntak). Du kan ellers få tak i fersk hummer hele året, men da er den importert. Når du kjøper fersk hummer, skal den alltid være levende.

Tilberedningsmetoder

Hummer er en flott råvare som kan tilberedes på ulike måter. Mange foretrekker å koke hummeren og servere den med bare litt majones og sitron på ei skive ferskt brød.

Du kan også steke eller grille hummeren – eller gratinere den med et godt kryddersmør. En annen mulighet er å bruke kjøttet til farse og lage fine mousseliner til forrett. Eventuelt kan du lage hummerfrikassé eller hummersuppe.

Hummerskall er ypperlig å koke kraft på.

Avlive hummer

Dyrevelferdsloven krever at levende dyr skal bedøves eller avlives på en forsvarlig måte, slik at ikke dyret påføres unødig smerte.

Det er derfor forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra dette forbudet når det gjelder krepsdyr. Det skyldes blant annet at det i praksis er umulig å avlive én og én reke. Hummer skal derimot ikke avlives ved levendekoking. Den må i stedet avlives eller bedøves før koking. Det gjør vi ved å kløyve den fremste delen av hodet med en skarp kniv.

Koke hummer

  1. Kok opp ei gryte med vann som er tilsatt ca. 50 gram salt per liter vann.

  2. Avliv den levende hummeren ved å stikke en skarp kniv i krysset på toppen av hodet, og kløyv hodet.

  3. Slipp hummeren ned i det kokende vannet, og gi vannet et oppkok. Koketida avhenger av størrelsen på hummeren. En hummer på 500 gram trenger ca. 12 minutter. En hummer på 1 kilo trenger ca. 18 minutter.

  4. Når hummeren er ferdigkokt, tar vi den ut av gryta og over i isvann, liggende med ryggen ned.

Lettkoke hummer

Hvis du har tenkt å steke hummeren, må du først få den ut av skallet. Det gjør du ved å koke hummeren veldig lett, slik at den akkurat slipper skallet, men fremdeles er rå inni. Avkjøl deretter hummeren i isbad, og ta av skallet.

Dele opp kokt hummer

Relatert innhold

En god skalldyrkraft danner utgangspunktet for sauser til bruk i fiske- og pastaretter, supper og skalldyrrisotto.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 12.10.2022

Læringsressurser

Skalldyr