Hopp til innhold

Fagstoff

Tilberedning av blåskjell

Blåskjell er enkelt å tilberede og har god smak. Det kan serveres enten som forrett eller som hovedrett.

Tilberedningsmetoder for blåskjell

Blåskjell blir vanligvis dampet og servert naturell eller med ulike typer tilbehør. Den klassiske retten moules frites består av dampede blåskjell servert med pommes frites, aioli eller majones og litt sitron. Blåskjellene egner seg også blant annet til gratinering, i frikasse eller i suppe. De kan dessuten serveres rå, slik som østers.

Sanke blåskjell

Blåskjell finnes i store mengder i fjæra, og mange liker å sanke blåskjell selv. De kan plukkes hele året, men er oftest best om høsten og om vinteren til tidlig vår. Husk å sjekke blåskjellvarselet før du plukker!

Vaske og rense blåskjell

Dampe blåskjell

  1. Vask og rens blåskjellene slik det er beskrevet over.

  2. Finkutt løk og hvitløk.

  3. Fres løk og hvitløk forsiktig i litt olje i en kjele. Tilsett tørr hvitvin, og la alt koke i 1–2 minutter.

  4. Tilsett blåskjellene, og sett på lokk. Kok på sterk varme til blåskjellene åpner seg.

  5. Roter litt på kjelen underveis, slik at alle blåskjellene blir likt dampet. Når blåskjellene har åpnet seg, er de klare.

  6. Dryss over finhakkede urter, og server.

  7. Kraften som er igjen i kjelen, har masse smak og kan serveres sammen med blåskjellene, gjerne tilsatt fløte eller kokosmelk og servert som en suppe.

Dampede blåskjell i ei gryte. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 06.09.2021

Læringsressurser

Skalldyr