Hopp til innhold

Fagstoff

Tilberedning av sjøkreps

Sjøkreps er en eksklusiv råvare med fint kjøtt og mild smak. Den er i nær slekt med hummeren, men er mindre i størrelse og har slankere klør. Den kalles også jomfruhummer, keiserhummer eller bokstavhummer.
En sjøkreps ligger på et svaberg med en sjø i bakgrunnen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tilberedningsmetoder

Det er vanlig å koke sjøkrepsen og servere den naturell med loff, smør og majones. Kokt kan du bruke den i salater og som garnityr i supper og gryter. Av skallet kan du lage en nydelig skalldyrkraft, som er et godt utgangspunkt for saus og suppe.

Krepsehalen kan råstekes og serveres som forrett. Sjøkreps egner seg også godt til gratinering i stekeovn eller på grill. Pass på at du ikke varmebehandler krepsen for hardt og lenge. Da kan kjøttet bli hardt og smakløst.

Sjøkreps kan gjerne serveres rå som carpaccio, tartar eller sushi.

Husk at hel fersk sjøkreps skal være levende. Er den slapp og lite aktiv, bør du velge en annen. Sjøkreps kan fiskes hele året.

Koke kreps

Krepsen skal avlives før koking. Hvordan dette skal gjøres, kan du lese om på Mattilsynets sider om avliving.

  1. Kok opp ei gryte med vann tilsatt ca. 40 gram salt per liter vann.

  2. Avliv den levende sjøkrepsen ved å stikke en skarp kniv i krysset på toppen av hodet, og kløyv hodet.

  3. Slipp sjøkrepsen ned i det kokende vannet, og kok krepsen i 5–8 minutter, avhengig av størrelsen.

  4. Ta krepsen opp, og la den renne av og avkjøle seg liggende på ryggen.

  5. Server med godt brød, smør, sitron og majones eller aioli.

Steke sjøkrepshaler

  1. Avliv krepsen, og del halen fra hodet ved å vri og dra krepsen fra hverandre. Det er vanskelig å rense sjøkrepshalene når de er helt ferske. Et godt tips er å legge halene på frys en stund og deretter tine og rense dem. Da slipper kjøttet lettere fra skallet.

  2. Skrell halene ved å knekke og pille av ett og ett ledd fra den tykkeste delen og ned mot halen.

  3. Nederst ved halen klemmer du tommel og pekefinger sammen over den midterste delen av skallet mens du forsiktig lirker ut halekjøttet. Som oftest følger tarmen med. Gjør den ikke det, må du pirke den ut med en spiss kniv.

  4. Varm opp ei stekepanne med litt nøytral olje.

  5. Legg de rensede sjøkrepshalene i panna med den runde siden ("ryggen") ned.

  6. Stek til halene har blitt litt gylne, og tilsett litt smør og eventuelt litt hvitløk og urter. Krydre med litt salt og pepper, og øs smøret over sjøkrepshalene.


Oppdelte grønnsaker og skall fra sjøkreps i ei gryte. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 29.09.2021

Læringsressurser

Skalldyr