Hopp til innhold

Fagstoff

Bærekraftig fisk

Du som utdanner deg innenfor kokk- og servitørfag, har et stort ansvar for å velge råvarer som bærekraftig produsert og å behandle dem på en måte som reduserer svinn, avfall og miljøutslipp. Mange kunder og gjester er i dag opptatt av at det de kjøper, skal være fra bærekraftige fiskerier.
Laks og annen sjømat utstilt i en ferskvaredisk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Riktig behandling av fisk er viktig for å hindre matsvinn

Fisk er det vi kaller et lettbedervelig produkt. Det vil si at fisken lett får nedsatt hygienisk kvalitet og kan bli helseskadelig allerede etter kort tid i romtemperatur. Når du jobber med fisk, er det derfor lurt å legge fisken på is under filetering og bearbeiding. På den måten sikrer du at fisken ikke blir dårlig og må kastes.

Når du fileterer, er det viktig å være nøyaktig slik at du får med mest mulig fiskekjøtt og eventuelt skrape fiskebeina med en skje eller lignende for å få med fiskekjøtt som ligger igjen. Dette fiskekjøttet er fint å bruke til å lage en farse av.

I Norge har vi også en tradisjon for å bruke innmat, som lever og rogn, og mer ukurante deler som tunger og kjaker. Da får vi en god ressursutnyttelse av hele dyret. Fiskebeina og hodet kan brukes til å koke god kraft på, som kan brukes til supper og sauser. Fiskeskinnet kan friteres og serveres som snacks.

Rester av fisk

Har du fiskerester igjen, kan du bruke dem i en fiskesuppe eller en fiskegrateng. Plukkfisk er en tradisjonell restemiddag hvor biter av kokt fisk blandes med hvit saus og kokte poteter. Rester av kokt eller stekt fisk er perfekt å bruke i raske lunsjretter som wraps, pastasalat, fylt pitabrød eller som pålegg på brødskiva.

Bærekraftig å spise fisk?

Fisk har lavere miljøbelastning enn kjøtt, men høyere enn vegetabilske varer. De norske kostrådene anbefaler oss å spise fisk to–tre ganger i uken, fordi fisk bidrar med viktige næringsstoffer som det finnes lite eller ingenting av i grønnsaker, som vitamin D, B12, jod og de langkjedede omega-3-fettsyrene.

Enkelte fiskebestander er berørt av overfiske og er utrydningstruet eller det er andre grunner til at det ikke er bærekraftig å benytte enkelte arter. Det er derfor lurt å tenke gjennom hva slags fisk og sjømat du velger å sette på menyen.

Du kan følge WWFs sjømatguide for bærekraftig forbruk av fisk og sjømat som ligger som relatert innhold i denne artikkelen, eller du kan velge miljømerket fisk.

MSC-miljømerket

En blå rektangulær figur med omrisset av en hvit fisk og teksten "Sertifisert bærekraftig sjømat MSC" og nettadressen www.msc.org/no. Illustrasjon.

MSC står for Marine Stewardship Council. Dette er en organisasjon som jobber for å hindre overfiske og sikre at det finnes sjømat i framtida. 

Det blå MSC-merket finnes på sjømatprodukter som er garantert å komme fra et bærekraftig fiske som oppfyller MSC-fiskeristandarden. Merkeordningen skal dermed gjøre det lettere for forbrukerne å velge fisk som kommer fra bærekraftige fiske.

Kilde

Nasjonalt råd for ernæring. (2017). Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/baerekraftig-kosthold-vurdering-av-de-norske-kostradene-i-et-baerekraftperspektiv

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 03.01.2023

Læringsressurser

Fisk som råstoff