Hopp til innhold

Fagstoff

Brød og bærekraft

Ifølge NRK kaster norske husholdninger cirka 65 millioner brød hvert år. Det er lite bærekraftig å kaste mat, derfor er det viktig å finne måter som gjør at minst mulig brød går i søpla.
I bakgrunnen av bildet er det en stor søppelhaug hvor en person sorterer søppel. I forgrunnen er det samlet matsøppel, blant annet brød, vafler, frukt, kjøttprodukter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

På et kjøkken kan vi gjøre forskjellige grep for å unngå å kaste brødvarer.

Brødkrutonger

Brødkrutonger som stekes i ei stekepanne. Foto.

Både grovt, fint, søtt og usøtt brød kan deles opp i terninger og tørkes. Her er det mulig å tilsette salt, krydder og eventuelt olje/smør, alt etter hva vi tenker å bruke brødkrutongene til.

Eksempel 1

Vi kan dele rester av boller, steke det i litt smør og blande det med kanel og sukker før vi tørker det i ovn på svak varme. Passer som tilbehør til desserter, enten som terninger eller knust til strø.

Eksempel 2

Vi kan dele rester av usøtet brød i terninger, blande det med litt olivenolje, urter og salt før vi tørker det i ovn på svak varme. Passer som tilbehør til supper, i salater og kalde forretter. Kan også knuses og brukes som brødrasp til paneringer.

Lettstekte brød

På bensinstasjoner, hoteller og flere dagligvarebutikker brukes såkalte "bake-off-produkter". Det er enten lettstekte eller ustekte deigemner som trenger å steke ferdig i ovnen. Dette er enkelt å lage selv. Da lager du et vanlig brød hvor du setter et termometer i brødet etter steking i cirka 15 minutter (når brødet har fått litt farge). Stek brødet til temperaturen er 95 grader i kjernen av brødet. Brødet er da ferdig stekt, men skorpen er ennå ikke dannet ferdig. Frys inn brødet når det er avkjølt. Når dette brødet skal brukes, må det tines på kjøl og stekes i cirka 10 minutter for å få sprø skorpe. På denne måten kan du enklere styre hvor mange brød du vil ha ferdig til enhver tid.

Tørre brød som mel

Når du tørker brød og knuser dem i en foodprosessor, får du brødrasp. Brødraspet kan tilføres deiger som erstatning for vanlig mel. Dette gir brødet en god smak, men du må være obs på at du kanskje må tilføre ekstra væske. Det er ikke anbefalt å bruke for stor andel brødrasp i en gjærdeig.

Tørre brød i retter

Til arme riddere, ostesmørbrød eller bruschetta kan vi bruke brød som har stått noen dager. Disse produktene skal enten dynkes i egg/melk eller pensles med olje/smør og gratineres. Da kan man med fordel bruke litt tørt brød.

Tre bruschetta med spekeskinke og tomat, pyntet med basilikum. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kilde

Rødseth, C. (Programleder). (2019, 20. november). Tirils brødsjokk.[Episode i TV-serie]. Matsjokket. NRK. https://tv.nrk.no/serie/matsjokket/2019/MDNY13000419/avspiller

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 04.11.2020

Læringsressurser

Deiger