Hopp til innhold

Fagstoff

Butterdeig

En butterdeig er en lagdelt deig hvor hoveddeigen ikke inneholder gjær. Det er lagdelinga mellom smør og deig som gjør at produktet hever seg. I en butterdeig kjevler og bretter vi slik at man har omtrent 256 lag med deig/smør.
Innbakt chèvre i butterdeig. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Butterdeig

Framgangsmåte

  • Bland forsiktig sammen alle ingrediensen med eltemaskin, tresleiv eller for hånd.
  • Sett deigen på kjøl, og la den stå der mens du klapper smøret til en firkant.
  • Kjevle så deigen til en firkant som er litt større enn smøret.
  • Brett inn smøret slik at det er like mye deig under smøret som over.
  • Kjevle deretter deigen slik at du kan brette deigen i fire lag.
  • La deigen hvile i kjøleskap i minst 20 minutter.
  • Ta ut deigen og gjenta prosedyren tre ganger.
  • Deigen blir best å jobbe med om den får hvile til neste dag på kjøl.
CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 21.10.2020

Læringsressurser

Deiger