Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Kalde desserter: oppgaver

Når du skal lage desserter, er det viktig med god tid og gode kunnskaper, særlig om tykningsmidler som gelatin, egg, potetmel og maisenna. I disse oppgavene skal dere utforske noen av prosessene som skal til for at geléen skal bli stiv, og bruk av ulike tykningsmidler.
En spiseskje i rød gelé. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgaver gelé

  • Lag gelé av 1 liter fruktjuice smakt til med sukker og 10 gelatinplater.
  • Kutt opp biter av kiwi, fersk ananas, hermetisk ananas, appelsin, sitron og druer.
  • Finn fram porsjonsskåler, og legg biter av en type frukt i hver skål.
  • Hell geléen over fruktbitene og sett kaldt til neste dag.
  • Hva har skjedd med geléen i de ulike porsjonsskålene med frukt?
  • Diskuter i klassen hvorfor resultatet ble som det ble, og hva dere kan gjøre med frukten/geléen for å få et bra resultat neste gang.

Oppgaver pudding

Det er flere måter å lage pudding på. I denne oppgaven skal dere finne to oppskrifter på sjokoladepudding. Finn en oppskrift hvor maisenna brukes som tykningsmiddel, og en oppskrift hvor det brukes gelatin.

  • Lag en porsjon av hver pudding, avkjøl og legg opp på serveringsfat.
  • Smak på de to puddingene, og beskriv konsistens og smak. Hvilken likte du best?
  • Hva er fordelene og ulempene ved bruk av de to ulike tykningsmidlene?
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 20.10.2020

Læringsressurser

Kalde desserter