Hopp til innhold

Fagstoff

Kompott

Kompott av frukt og bær er en klassisk dessert med lange tradisjoner.
Jordbær- og rabarbrakompott i en glassbolle. Ved siden av står en mugge med fløte. Desserten står på et bord utendørs, og bordet er også pyntet med blomster. Foto.

En kompott lages av frukt og bær som kokes sammen med sukker. Forskjellen på kompott og grøt er i hovedsak at i kompotten skal frukten/bærene være mest mulig hele, og vi bruker mindre potetmel når vi jevner fruktkraften. Kompotten serveres tradisjonelt med melk eller fløte, men den kan også brukes som en del av en større dessertkomposisjon.

Framgangsmåte

  • Skrell eventuelt frukten før den deles i passe stykker.
  • Kok fruktbitene forsiktig møre i vann med sukker og smak.
  • Ta fruktbitene opp, og legg dem i en serveringsbolle.
  • Smak til fruktsaften, og hell potetmelsjevning i en tynn stråle i den kokende væsken mens du rører forsiktig. Gi blandinga et raskt oppkok, og ta kjelen vekk fra platen. Hell sausen over fruktbitene.
  • Dryss litt sukker over så det ikke kommer snerk.
  • Avkjøl kompotten før servering.

Video

I denne videoen viser vi deg hvordan du kan lage sviskekompott.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 14.10.2020

Læringsressurser

Kalde desserter