Hopp til innhold

Fagstoff

Isparfait

Parfait er fransk og betyr perfekt. Denne frosne desserten smaker perfekt om den lages på riktig måte.
Jordbærparfait pent anrettet på en tallerken med rabarbrabiter under, skivet jordbær og grønne blad på toppen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Parfait er en type is som ikke kjøres i ismaskin, men fryses ned i ei form. Vi kan variere parfaiten med ulike smaker av frukt, bær, krydder, likør, kaffe eller sjokolade, for å nevne noe.

Parfait består av kremfløte, egg, sukker og smaksstoff.

Framgangsmåte

  • Kok sukker og vann til temperaturen er 118 °C, bruk et termometer. Ha gjerne i vanilje her om du lager vaniljeparfait.
  • Pisk egg/eggeplommer til luftig konsistens og tilsett litt og litt av den varme sukkerlaken i en tynn stråle. Pisk til eggedosisen er kald.
  • Pisk fløten til myk krem.
  • Bland eggedosisen, krem og eventuelle smaksstoffer forsiktig med en slikkepott, og ha blandinga i ei brødform eller i porsjonsformer.
  • Frys i minst 2–6 timer avhengig av størrelsen på forma.

Video

I denne videoen får du se hvordan kokken lager parfait i porsjonsformer.

CC BY-NC-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 20.10.2020

Læringsressurser

Isdesserter