Hopp til innhold

Fagstoff

Kremis

Lite kan slå en god hjemmelaget kremis til dessert.
En hvit tallerken med jordbær og rabarbrabiter og en kule vaniljeis på toppen. Pyntet med hakkede pistasjnøtter og mynteblader. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kremis er en iskrem som lages i en ismaskin. Når vi bruker ismaskin får isen en luftigere og mer kremete konsistens enn en parfait som ikke kjøres i maskin, og vi er sikre på at det ikke dannes noen iskrystaller i den.

Kremis består av melk, fløte, sukker, eggeplommer og smaksstoff.

Framgangsmåte

  • Kok opp melk og fløte sammen med sukker og eventuelt smaksstoff. Avkjøl litt.
  • Pisk eggeplommene lett sammen i en stålbolle.
  • Tilsett melkeblandinga i eggene mens du rører.
  • Sett blandinga tilbake på platen og varm forsiktig opp.
  • Rør til massen får en tykkere konsistens. Pass på at den ikke koker, den skal ikke over 85 grader. Bruk gjerne et termometer.
  • Tips: Bruk gjerne et termometer for å ha kontroll på temperaturen, eller benytt slikkepottesten: Rør i smeten med en slikkepott. Løft slikkepotten opp og dra fingeren over slikkepotten slik at det dannes et horisontalt spor i smeten. Hvis smeten ikke begynner å renne, men sporet blir stående, er smeten passe tykk.
  • Sil og avkjøl massen.
  • Hell massen i en ismaskin og kjør til passe konsistens.

Video

I denne videoen får du se framgangsmåten for å lage en kremis.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 16.10.2020

Læringsressurser

Isdesserter