Hopp til innhold
Fagartikkel

India

India er et enormt land bestående av 29 delstater. Det er store variasjoner i både mat, kultur, religion, klima, språk og tradisjoner.

Krydder

Indisk mat har mye smak og dufter. Dette kommer av den omfattende bruken av krydder. Karri er et blandingskrydder som kan variere veldig i både smak og intensitet. Mye brukte krydder i denne blandinga er koriander, gurkemeie, bukkehorn, kanel, spisskum, kardemomme, ingefær, svart pepper, valmuefrø, kryddernellik, kajennepepper, laurbærblad, allehånde, sennepsfrø og tørket sitronskall.
Karri eller curry er også en betegnelse på gryteretter med sterkt krydret saus.

Råvarer

I India brukes det mye linser, bønner, ris og grønnsaker, og utvalget av vegetarretter er stort. Det serveres vanligvis ris til hovedmåltidene.

Av kjøtt er kylling, geit og lam mye brukt. Kua regnes som et hellig dyr, og det spises derfor lite storfekjøtt i India. Det brukes imidlertid mye melk og melkeprodukter i matlagingen.

Siden landet er så stort, er det vanskelig å snakke om ett indisk kjøkken. Det er store variasjoner mellom de ulike områdene. I nord er for eksempel tandoori-matlaging vanlig. Det innebærer at kjøtt, fisk eller grønnsaker marineres i yoghurt før det stekes i en tandoor, som er en leirovn støpt på bakken. Denne stekemåten gir maten en karakteristisk smak og aroma.

Sør i India bruker de mer sjømat som fisk og scampi. I tillegg bruker de mye produkter av kokosnøtter, for eksempel kokosmelk, kokosmasse og kokosolje.

Brød

Det brukes mye brød i India, og det finnes mange varianter. Noen brød bakes med hvetemel eller grovt mel, slik vi er vant med, men de bruker også andre typer mel, blant annet kikertmel, hirse, maismel og amarantmel. Chapati er et ugjæret brød som lages av vann og hvetemel og kjevles tynt ut før det stekes i panne. Dette brukes gjerne som vanlig hverdagsbrød. Naan-brød er et gjæret, flatt brød. Det brukes ofte som festbrød.

Te

Den berømte Darjeeling-teen kommer fra India, og mange mener den er verdens beste. Darjeeling er et lite område nord i den indiske delstaten Vest-Bengal ved foten av Himalaya. Jordsmonnet og klimaet her er ideelt for tedyrking, og det både produseres og drikkes mye te i India. Det indiske ordet for te er chai, og inderne lager sin chai av svart te, melk, krydder og brunt sukker eller melasse.

Kilder

Kumra, N. (2019, 29. juli). Indisk mat. I Store norske leksikon. https://snl.no/indisk_mat

Larsen, J. H. (2011, 17. desember). Indisk te til begjær og besvær. NRK, Urix. https://www.nrk.no/urix/indisk-te---til-begjaer-og-besvaer-1.7918958