Sjokolademousse
Ingredienser
165 g eggeplommer
1 egg
180 g sukker
300 g mørk sjokolade, ca. 54 %
300 g mørk sjokolade, ca. 60–70 %
930 g fløte
Framgangsmåte
Sett sjokoladen til smelting i vannbad. Rør i sjokoladen med en slikkepott underveis, og ta den av varmen med en gang den er smeltet.
Pisk egg og eggeplommer sammen på full hastighet i en kjøkkenmaskin.
Ha sukkeret i ei liten gryte, og ha på vann slik at det akkurat dekker sukkeret. Sett på nesten full varme. Sukkeret skal kokes til det når 120 grader, bruk sukkertermometer.
Pisk fløten til "softiskonsistens".
Når sukkeret er 120 grader, heller du det i en tynn stråle i eggeblandinga på middels hastighet på maskinen. Pisk denne blandinga til den ikke kjennes varm ut mer, kjenn på utsida av piskebollen.
Bland så litt av kremen i sjokoladen. Bland blandinga oppi eggedosisen for hånd med en slikkepott.
Bland til slutt den siste kremen forsiktig i.
Denne moussen kan serveres i dessertglass eller støpes i en sjokolademoussekake.
Ingredienser
270 g lettmelk
4 plater gelatin
420 g melkesjokolade, ca. 33 %
380 g fløte
Framgangsmåte
Legg gelatinen i iskaldt vann, la den ligge ca. 5–10 min.
Pisk opp fløten til "softiskonsistens".
Sett over melka til varming. Rør i den underveis, den skal ikke koke, men varmes opp til kokepunktet.
Ta melka av varmen når den er varm nok. Vri gelatinen godt opp, og ha den i melka. Rør ut gelatinen i den varme væsken, og hell dette over sjokoladen.
Bland kremen forsiktig inn i sjokoladen når den har smeltet.
Om moussen blir veldig flytende, kan den stå kjølig og sette seg litt før du fyller den i ønsket form. Skal moussen brukes som innlegg i en kake, støper du den i en form som er litt mindre enn formen til den kaken innlegget skal være i. Moussen må da fryses før den brukes som innlegg.
Sett moussen på frys, og la den bli helt frossen før den skal brukes.
Når vi støper en sjokolademoussekake, starter vi med å bekle en stålring med innleggsplast. Det gjør vi for at moussen skal slippe enklere når den er frossen.
Legg en kakebunn i ringen, omtrent en centimeter mindre enn selve ringen til kaken. Sprøyt mørk sjokolademousse oppi ringen. Start ytterst i kanten, og sprøyt i sirkler innover så du dekker bunnen med ett lag mousse. Bruk så en palett for å dra opp moussen langs kanten på hele ringen, for å unngå riller, luftbobler og liknende på kanten av kaken.
Legg så oppi innlegget du har laget av melkesjokolade, trykk det litt ned. Dekk innlegget og kantene med mousse, og stryk den glatt på toppen med en palett.
Sett moussen på frys, og la den bli helt frossen før den skal brukes.