Aprikos
Det saftige fruktkjøttet omslutter en hard kjerne, skallet er loddent med en oransje eller mørk gul farge. Smaken er svakt syrlig, og frukten spises best som den er.
Aprikoser smaker absolutt best når de er akkurat modne. Etter modning får de raskt en melen konsistens. Aprikoser kan spises naturelle, til desserter sammen med annen frukt, i fruktsalater eller som tilbehør til is. Aprikos kan også brukes til fjærferetter og ostefat, samt til fyll i kaker, til syltetøy og likør. Mest kjent er vel likevel konservert vare som finnes i hermetisk og tørket tilstand.
Aprikosen er kalorifattig og inneholder en god del A- og C-vitaminer.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Aprikosen skal være fast og ren uten flekker eller bløte pletter. Fargen kan variere noe mellom de ulike variantene, men ligner ofte fersken. Aprikoser bør kjøpes inn når de er nesten modne. Så kan varmen i butikken benyttes til å fullføre modningen. Moden vare dufter sterkt aprikos.
10–12 °C
Det er ikke så lett å oppbevare aprikos over lang tid. Med sitt tynne skall er den sårbar for støt og kulde. Den er også lett påvirkelig av etylen, som kan fremskynde modningen.