Kirsebær
Kirsebær kommer opprinnelig fra området rundt Adriaterhavet, men vokser nå vilt flere steder i Europa og andre deler av verden. Mange har også disse fruktene på egne trær i hagen. Kirsebær har mørk rød farge på skall og fruktkjøtt og smaker surt. Frukten brukes derfor mest til safting eller annen foredling.
Kirsebær har en svært sur og syrlig smak og passer best til å bli konservert. De kan likevel spises naturelle sammen med yoghurt eller i fruktsalat. Ved foredling er surkirsebær egnet til saft-, vin- og likørproduksjon. Frukten kan også brukes til kompott eller syltetøy.
Kirsebær skal være rene, hele, faste i skallet og uten sprekker eller andre skader. De skal også være fri for skader påført av innsekter og fugler. Skallet skal være blankt uten bløte eller mørke flekker. Modne kirsebær skal ha dyp rød farge.
Kirsebær er kalorifattig. Frukten inneholder en del jern og fosfor samt A-, B- og C-vitaminer.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
0–2°C. Kirsebær har kort holdbarhet og bør oppbevares så nær 0– 2 °C som mulig, og med høy luftfuktighet.
Juni–september.