Mango
Det finnes over tusen sorter mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Fargen på skallet varierer mellom grønt, gult og rødt, og fruktkjøttet er guloransje og svært saftig. Inne i frukten er en flat stein som henger fast i fruktkjøttet, og som må skjæres ut med kniv.
Vi må dele mango før bruk. Den kan spises naturell, i dessert eller som tilbehør til forskjellige retter. Den spesielle, kraftige og søte mangosmaken passer godt til kjøtt, fugl eller fisk. Mango kan også moses til saus og tilsettes litt sukker. Det er deilig til is. Mangochutney lages gjerne av umoden mango.
Mango er svært rik på vitamin A og inneholder dessuten en del vitamin C og mineraler.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Mango kan ha forskjellige farger på skallet. Fargene sier ikke noe om modningsgraden, så den kan godt være moden selv om den er helt grønn. Moden mango skal gi lett etter for trykk, og den dufter sterkere enn mango som er hard og umoden. Moden frukt kan ofte ha små, svarte prikker i skallet. Det indikerer at sukkerinnholdet er høyt. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte. En helt myk mango med litt skrukkete skall behøver ikke være dårlig, men det er et tegn på at den er spisemoden.
8–12 grader. Hvor holdbar mangoen er, kommer an på hvor den er i modningsprosessen. En moden mango har kortere holdbarhet enn en umoden. Umoden mango bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning.
I den korte filmen under kan du lære mer om mango og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.