Njuike sisdollui
Filmmat ja filbmaoasážat

Skreikjaker

Kjaker er "kinnkjøttet" til fisken, og mange regner det som en delikatesse. Kjøttet er fast, fint og velsmakende. Å kunne bruke alle deler av fisken er en svært bærekraftig utnyttelse av råvaren. Her viser kokk Mymint hvordan hun tilbereder en spennende forrett av skreikjaker.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Dumpling med skreikjake og fiskeconsommé

Dumplingsdeig

Ingredienser

  • 150 g hvetemel

  • 75 g vann

  • ¼ ts salt

Framgangsmåte

  1. Bland ingrediensene i en mikser i ca. 30 sekunder.

  2. Klem deigen godt sammen, og pakk den i plastfolie. La deigen hvile i 5–10 minutter.

  3. Kjevle ut deigen i ønsket størrelse med pastamaskin eller kjevle.

  4. Stikk ut runde emner i deigen med en utstikker.

Skreikjakefyll

Ingredienser

  • 150 g skreikjaker

  • 1 ss smør

  • zest av 1 sitron

  • ½ ts salt

  • 1 ts sitronjus

  • 60 g sellerirot

  • litt finkuttet gressløk

Framgangsmåte

  1. Stek kjakene i middels varm stekepanne med smør i ca. 1 minutt på hver side.

  2. Skrell sellerirot, og kutt den i små firkanter.

  3. Tilsett sellerirot i panna, og stek videre i ca. 2 minutter.

  4. Smak til med sitronzest, salt, gressløk og sitronjus.

  5. Fyll dumplingsdeigen med torskekjakefyllet, og brett i ønsket form

  6. Kok dumplingene i kokende vann med salt i ca. 3–4 minutter.

Fiskeconsommé

Ingredienser

  • 1 liter fiskekraft

  • 10 g tørket tang

  • litt salt

Framgangsmåte

  1. Kok opp fiskekraft i en kjele.

  2. Tilsett tørket tang, og la kraften trekke på lav varme i ca. 10–15 minutter.

  3. Sil av tangen, og smake til med salt. Ta vare på tangen, kutt den i fine biter og server som garnityr i fiskeconsomméen.

Til servering

Server dumplings og consommé med persille, gressløk, vårløk eller urteolje. Pynt gjerne med spiselige blomster.