Koldtbord
Koldtbord er en buffé som består av forskjellige typer retter. Hovedsakelig består et koldtbord av kalde retter, men varmretter forekommer også. I tillegg er det vanlig å servere dessert. Koldtbord kan brukes til de fleste anledninger, enten det er en konfirmasjon, et bryllup eller en dåp. Koldtbordet inneholder mange av de samme rettene som du kan finne på et lunsjbord. Gjestene har et godt utvalg og kan forsyne seg med det de liker best. Mange av rettene på et koldtbord kan tilberedes god tid i forveien.
- helkokt laks eller ørret med pepperrotkrem
- gravet eller røykt fisk med eggerøre
- assortert spekematanretning med eggerøre, rømme og potetsalat
- roastbiff med remulade
- kabaret av skalldyr og grønnsaker
- skinkesteik med rødkål
- assortert ostefat med nøtter og honning
- karbonader med stekt løk, servert kalde eller varme
- kyllinglår, servert kalde eller varme
brød: gjerne flere typer brød – smaksatte, grove og fine, glutenfrie – flatbrød og kjeks
smør: ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette
sauser: majones, aioli, rømmesauser og cocktaildressing
salater: grønn salat, pastasalat og waldorfsalat
frukt som er posjert eller skåret i skiver, eller fruktsalat
puddinger, geléer og fromasjer med passende dessertsauser
kremer, isdesserter og kaker
Hvor mye mat som skal beregnes, er avhengig av hvor stort koldtbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn cirka 500–600 g mat per person, inkludert tilbehør.
Øl og akevitt er vanlig. Skal det serveres vin, kan det være rosevin eller tørr eller halvtørr hvitvin.
Alkoholfritt
Isvann, mineralvann, kaffe og te.
Guoskevaš sisdoallu
Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.