Julebord
Julemat har sterke og lange tradisjoner i Norge. Nordmenn er aldri så konservative som når det gjelder julematen. De ulike landsdelene har sine egne tradisjoner, og et tradisjonelt julebord har som oftest en liten smakebit av alt. Mange av rettene på et julebord er konservert, det vil si saltet, røykt eller tørket. Det henger sammen med hvordan en kunne ta vare på maten fra gammelt av, og det blir enda brukt i vår tid.
Brødvarer
Lefse, flatbrød, fine og grove brødtyper.
Kalde retter
- rakfisk med tradisjonelt tilbehør
- røykelaks med eggerøre
- gravlaks med sennepssaus
- skalldyrsalat med urtekremdressing
- ørret- og skalldyrterrin
- syltet laks med pepperrotkrem
- ulike typer sild
- sylteflesk
- lammerull
- glasert juleskinke med syrlige grønnsaker
- spekeskinke og spekepølse med potetsalat
Varme retter
- pinnekjøtt med kålrotstappe, kjøttsjy og kokte poteter
- svineribbe med surkål/rødkål, svisker, brun saus og kokte poteter
- medisterkaker og pølser, svisker og epler
- lutefisk, ertepuré, baconfett, sennepssaus og kokte poteter
- kokt kveite eller torsk, sandefjordsmør, dampede grønnsaker og kokte poteter
Desserter
- riskrem med rød saus
- karamellpudding med pisket krem og karamellsaus
- moltekrem
- iskrem
Kaker
Kransekake, krumkake, sandkaker, berlinerkranser, fattigmann, hjortetakk, pepperkaker, fruktkaker, bløtkaker, nøttekaker og marsipankaker.
Frukt og nøtter
Et assortert utvalg av frisk frukt, dadler, fiken og nøtter.
Husk også å ha glutenfrie og laktosefrie varianter av de ulike rettene tilgjengelig for gjester som har behov for tilpasset kost.
Hvor mye mat som skal beregnes, er avhengig av hvor stort julebordet er, og mengden kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500–600 gram mat per person inkludert tilbehør.
Tradisjonelt drikkes det øl og akevitt til julemat. Vin kan også passe.
Alkoholfritt
Isvann, kaffe, te og mineralvann.
Guoskevaš sisdoallu
Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.