Lag en dokumentar om norsk radiohistorie
Start med å sette deg grundig inn i norsk radio- og fjernsynshistorie. Du finner fagartikler om dette emnet under Mediehistoriske tidslinjer.
Lag en radiodokumentar på maksimum fem minutter om radioens gullalder. Dokumentaren skal bestå av (et) intervju(er) med én eller flere eldre personer som forteller om hvilke programmer de lyttet til, og hva radioen betydde for dem, på 1950-tallet.
Dette kan være en fin anledning til å bli kjent med eldre som bor i omsorgsboliger i kommunen din. De blir garantert glade for å få besøk!
Tenk nøye gjennom hvilke personer du vil intervjue. Intervjuobjektene bør være flinke til å fortelle. Gjør opptak med lydopptaker eller mobil.
Les inn introduksjon, blokker og avslutning. Her kan du gjerne reflektere over hvilken betydning radioen hadde på 1950-tallet, sammenlignet med i dag.
Rediger og sett sammen kommentarer, musikklipp og intervjuer ved hjelp av et lydredigeringsprogram.
Tips
- Start intervjuet med å spille av klipp fra populære 1950-tallsprogrammer, og be intervjuobjektene fortelle om egne opplevelser knyttet til det de hører.
- Søk på nettet og se om du kan finne 1950-tallsmusikk eller andre lydeffekter med Creative Commons-lisens som du også kan bruke.
- Dersom du ikke har tilgang til et lydredigeringsprogram, kan du laste ned gratis programvare fra internett.
Guoskevaš sisdoallu
1950-tallet ble radioens gullalder, med flere nyhetssendinger og -reportasjer og nye programmer. I 1954 blir de første prøvebildene sendt på fjernsyn.
Siri Knudsen lager radiodokumentar for P3 om rockebandet Oslo Ess. Det er ikke noe for pyser.