Hopp til innhald

Fagstoff

Respirasjon

I respirasjonen blir energien som vart fanga i fotosyntesen, frigjord. Han får sjeldan same merksemd som fotosyntesen, men når vi skal hauste og lagre korn, gras, frukt eller grønsaker, er respirasjonen absolutt ein prosess vi bør kjenne til.
Traktor med slåmaskin slår gras. Graset legg seg i render på åkeren. Foto.

Kva er respirasjon?

Respirasjon blir óg kalla anding, og det skjer i alle planteceller, i både blad, stengel og røter. I prosessen blir dei energirike sambanda frå fotosyntesen brotne ned til karbondioksid (CO2) og vatn (H2O), og det blir frigjort energi. Respirasjonen føregår i cellenes . Sluttproduktet i respirasjonen til plantene er altså karbondioksid og vatn og energi, det same som går inn i fotosyntesen. Derfor kallar vi respirasjon ei reversering av fotosyntesen.

Gassutveksling hos planter med fotosyntese. Illustrasjon.
Gassutveksling hos planter når fotosyntese ikkje skjer. Illustrasjon.

Tenk gjennom!

  • Er fotosyntese og respirasjon/celleanding motsette prosessar?

  • Samanlikn fotosyntese og respirasjon. Kva likskapar og forskjellar finn de når det gjeld

    • kva stoff som inngår

    • kvar i plantene prosessane skjer

    • når prosessane skjer

Kva blir energien frå respirasjonen brukt til?

Den energien som blir frigjord i respirasjonen, bruker plantene til livsaktivitet som til dømes blomstring, fruktsetjing eller stofftransport. Det blir frigjort mest energi gjennom respirasjonen i plantedelar med sterk vekst, for der er energibehovet størst.

Respirasjon og lagring

Respirasjonen er, i motsetning til fotosyntesen, ikkje avhengig av lys, og han held fram sjølv etter at vi har hausta graset, kornet, potetane, grønsakene eller epla. Etter hausting held respirasjonen fram heilt til produktet er øydelagt dersom vi ikkje lagrar det på rett måte. Vi må derfor lagre det slik at respirasjonen blir bremsa eller stoppa.

Det er to måtar å bremse respirasjonen på:

  • låg temperatur

  • tørking

Ved låge temperaturar går respirasjonen svært langsamt. Det er årsaka til at poteter, grønsaker og frukt bør lagrast kaldt. Korn og høy er døme der respirasjonen blir bremsa fordi vi tørkar produktet. Når det gjeld surfôr, som oftast utgjer størstedelen av fôret for mjølkekyr, stoppar vi prosessen ved å senke pH. Dette hemmar mellom anna som er aktive under respirasjon.

Ròten potet mot kvit bakgrunn. Foto.

Oppgåve. Sant eller usant?

Ta stilling til påstandane. Kva er sant, og kva er usant om respirasjon?

Kjelder

Berner jr., E. (1996).E. (1996). Plantefysiologi. Pensumtjeneste.

Berner jr., E. Åbro, A. & Aarnes, H. (2020, 25. august). Respirasjon. I Store norske leksikon. https://snl.no/respirasjon

Aarnes, H. (2022, 18. januar). Respirasjon. I Botanisk- og plantefysiologisk leksikon. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/plfys/biokjemi/respirasjon.html

CC BY-SASkrive av Anne Langerud.
Sist fagleg oppdatert 06.09.2023

Læringsressursar

Plantenes livsprosesser