Forsøk: Påvising av karbohydrat
Karbohydrat er ei viktig kjelde til energi for kroppen vår og finst i matvarer som brød, ris, pasta, frukt og grønsaker. Vi kan dele inn karbohydrat i tre hovudgrupper:
monosakkarid
disakkarid
polysakkarid
Monosakkarid er enkle sukkerartar som glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker), mens disakkarid består av to monosakkarid som er bundne saman kjemisk. Sukrose (sukker) og laktose (mjølkesukker) er døme på disakkarid. Polysakkarid er lange kjeder av monosakkarid. Døme på polysakkarid er stivelse, glykogen og cellulose.
Del 1: Forprøvar
I denne delen av forsøket skal du bli kjend med korleis to ulike stoff kan brukast til å påvise ulike typar karbohydrat. Det du finn ut, skal du bruke til å påvise ulike typar karbohydrat i del 2 av forsøket.
Jodløysning
Overfør litt glukose, fruktose, laktose, sukrose og stivelse til kvart sitt reagensrøyr og løys opp i litt vatn.
Tilset nokre dropar jodløysning til kvart av reagensrøyra.
Observer eventuelle fargeendringar.
Fehlings reagens eller Benedicts løysning
Overfør litt glukose, fruktose, laktose, sukrose og stivelse til kvart sitt reagensrøyr, og løys opp i litt vatn.
Tilset nokre dropar Fehlings reagens eller Benedicts løysning til kvart av reagensrøyra i 1.
Varm opp reagensrøyra i eit vassbad i nokre minutt. Observer fargeendringane.
Oppsummering av forprøvar
Gjer desse oppgåvene for å få ei oppsummering av kva du har funne ut så langt.
Del 2. Undersøk ulike matvarer
I denne delen av forsøket skal du finne ut kva typar karbohydrat som finst i utvalde matvarer.
Før du startar med analysane, må du gjere klar matvareprøvene.
Viss matvarene er faste: Kutt opp ei lita mengde av kvar matvare, mos dei og plasser dei i kvar sine reagensrøyr. Løys i litt vatn.
Viss matvarene er flytande/løysningar, kan dei overførast til reagensrøyr og brukast som dei er. Merk reagensrøyra slik at du veit kva matvarer du har i kva reagensrøyr.
Tilset nokre dropar jodløysning i kvart reagensrøyr.
Gjer klar nye reagensrøyr som i 1.
Tilset nokre dropar Fehlings reagens / Benedicts løysning i kvart reagensrøyr.
Varm opp reagensrøyra i eit vassbad i nokre minutt for å framskunde reaksjonen.
Lag ei oversikt over kva karbohydrat dei ulike matvarene inneheld.
Kva er forskjellen mellom monosakkarid, disakkarid og polysakkarid?
Kva er forskjellen mellom stivelse og cellulose?
Kva skjer når karbohydrat blir brotne ned i kroppen?
Kvifor er karbohydrat viktig for kroppen?
Relatert innhald
Karbohydrat er ei hovudgruppe næringsstoff som gir mykje energi. Det er mykje karbohydrat i matvarer frå planteriket.
I dette forsøket skal du lære å gjennomføre enkle kjemiske påvisingar av næringsstoff i matvarer og gjere greie for observasjonane.