Hopp til innhald
Oppslagsverk og ordliste

Modulstrukturert opplæring: kokkfaget

Her finn du ressurssamlingar for kompetansemål i fire modular: mattryggleik, demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv, råvarekunnskap og handverksferdigheiter og måltidsutvikling, berekraft og ernæring.

Om modulstrukturert opplæring for vaksne

Modulstrukturert opplæring inneber at læreplanen i eit fag er delt inn i modular som kan takast uavhengig av kvarandre.

Opplæring ut frå behov

Den vaksne har rett på realkompetansevurdering. Det betyr at opplæringa skal bygge på kompetansen den vaksne allereie har. På bakgrunn av realkompetansevurdering kan den vaksne få godkjent heile eller delar av modular.

Læreplanane er laga for å bli brukte i lærebedrifter og i skular. Det er inga fastsett opplæringstid på modulane. Modulstrukturerte læreplanar kan òg vere eit verkemiddel for å få kvalifisering innanfor introduksjonsprogrammet og arbeidsmarknadstiltak.

Lærebedrifta og fylkeskommunen inngår avtalar om fordeling av ansvar for opplæring. Til dømes kan fylkeskommunen ta ansvaret for opplæringa i kompetansemål frå fellesfag og programfag på vg1 og vg2.

Innhald i læreplanane

Modulane omfattar til saman heile innhaldet frå den ordinære læreplanen for vg3 i lærefaget. I tillegg er det teke inn kompetansemål frå vg1 og vg2.

Alle opplæringsløpa har òg opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Læreplanen for norsk og samfunnskunnskap inneheld relevante kompetansemål frå norsk vg2 yrkesfaglege utdanningsprogram eller norsk for minoritetsspråklege og frå samfunnskunnskap vg1 og vg2.

NDLA har ei eiga ressursside for norsk og samfunnskunnskap i modulstrukturert opplæring.

Fagprøven

Opplæringa skal avsluttast med ein fagprøve. Før fagprøven må alle ha bestått ein skriftleg eksamen laga ut frå læreplanen i faget for vg3. Eksamen blir utarbeidd sentralt og sensurert lokalt. Fagprøven blir gjennomført innanfor ei tidsramme på to til tre verkedagar.

Utdanningsdirektoratet: Yrkesfag – modulstrukturerte læreplaner for voksne: Hva er modulstrukturert opplæring?

Relevante ressursar til kokkfaget

Kokkfaget er delt inn i fire modular:

  • mattryggleik

  • demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv

  • råvarekunnskap og handverksferdigheiter

  • måltidsutvikling, berekraft og ernæring

Vi har laga ein tabell for kvar modul, og kvar tabell listar opp kompetansemåla med lenker til filtrerte søk. Søkeresultata består av emne, fagstoff, oppgåver, læringsstiar og kjeldemateriale som er laga for ungdommar i kokkfaget, og er henta frå ndla.no.

Vi håper dei filtrerte søka hjelper deg med å finne relevante ressursar for undervisninga di. Du står fritt til å bruke, omarbeide og tilpasse ressursane. Nedst i kvar ressurs står det informasjon om reglar for bruk.

Modul: mattryggleik

Klikk på eit kompetansemål for å få opp filtrerte søkeresultat.

Lenker til filtrerte søk

Kompetansemål

Søk frå fag

sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med virksomhetens rutiner og regelverk, og gjøre rede for konsekvenser av avvik
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
forstå og arbeide i tråd med kvalitetssystemer og reflektere over hvor viktig dette arbeidet er for virksomheten, kundene og samarbeidspartnerne
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01) og bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
gjennomføre mottakskontroll og lagerrullering og vurdere sammenhengen mellom kvalitet, vareflyt, svinn og ressursutnyttelse
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
bruke verktøy, maskiner og utstyr på en kvalifisert måte, utføre forebyggende daglig vedlikehold av maskiner og utstyr og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
følge krav og rutiner for merking og sporing og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01) og bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
reflektere over hvordan ønskede og uønskede mikroorganismer kan påvirke råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer, og gjøre rede for tiltak for å styre forekomsten
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
anvende emballerings- og lagringsmetoder og gjøre rede for hvordan dette påvirker kvalitet og ressursutnyttelse
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
gjøre rede for og håndtere avfall i virksomheten og reflektere over hvordan avfall og utslipp påvirker miljøet
bransje og arbeidsliv (KOS02‑01)
gjøre rede for og følge rutiner for skadedyrbekjempelse i virksomhetenråvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)

Utdanningsdirektoratet: kompetansemål og vurdering for modulen mattryggleik

Modul: demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv

Klikk på eit kompetansemål for å få opp filtrerte søkeresultat. I denne modulen blir ikkje alle kompetansemåla dekte opp av eksisterande fag på NDLA.

Lenker til filtrerte søk

Kompetansemål

Søk frå fag

gjøre rede for virksomhetens organisering, arbeidstaker og arbeidsgivers rettigheter og plikter, hvordan partene i arbeidslivet samarbeider, og hvordan dette bidrar til å utvikle et bedre arbeidsliv

bransje og arbeidsliv (KOS02-01)

gjøre rede for faktorer som påvirker virksomhetens økonomiske resultater, og gjennomføre enkle kalkulasjoner i produksjon, salg og servering av mat og drikke

råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01) og bransje og arbeidsliv (KOS02-01)

reflektere over hvordan samhandling i et faglig og kollegialt yrkesfellesskap kan fremme likeverd og likestilling

bransje og arbeidsliv (KOS-02-01)
beskrive virksomhetens mål og historie og reflektere over hvordan dette påvirker daglig drift
ikkje dekt opp
gjøre rede for rammevilkår, lover og forskrifter og forklare hvilken rolle tilsynsmyndighetene har overfor virksomheten
ikkje dekt opp
utvikle fagidentitet gjennom å bruke faguttrykk og tilegne seg kunnskap, og kommunisere presist og forståelig i samhandling med kolleger, gjester og samarbeidspartnere
ikkje dekt opp
følge rutiner og regler for helse, miljø og sikkerhet, bruke verneutstyr, jobbe ergonomisk riktig, utføre førstehjelp og bidra til et trygt og inkluderende arbeidsmiljøråvare, produksjon, sal og service (KOS02-01) og bransje og arbeidsliv (KOS02-01)

Utdanningsdirektoratet: kompetansemål og vurdering for modulen demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv

Modul: råvarekunnskap og handverksferdigheiter

Klikk på eit kompetansemål for å få opp filtrerte søkeresultat.

Lenker til filtrerte søk

Kompetansemål

Søk frå fag

planlegge og produsere ulike kalde og varme forretter, hovedretter, desserter og tilbehør og begrunne valg av råvarer, metoder og mengder

råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
anvende og bearbeide ulike animalske, marine og vegetabilske råvarer og ta hensyn til ressursutnyttelse og bærekraft
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
anvende egnede råvarer og tilberedningsmetoder i utvikling av måltider som tar hensyn til sensorisk og ernæringsmessig kvalitet
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
tilberede og anrette mat og drikke tilpasset ulike krav og behov, allergier og intoleranser og gjøre rede for råvarevalg og tilberedningsmetoder
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
tilberede lokale, samiske og norske spesialiteter og reflektere over hvordan faget kan bidra til at mattradisjoner ivaretas og videreføres
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
tolke og bruke sammensatte måleenheter i praktiske sammenhenger og velge egnet måleenhet
matematikk P (MAT08‑01)
lytte til, forstå og bruke fagterminologi muntlig og skriftlig i arbeidssituasjoner
engelsk (ENG01-04)
utforske egenskaper og reaksjoner til noen stoffer og stoffblandinger som er relevante for eget utdanningsprogramnaturfag (NAT01-04)

Utdanningsdirektoratet: kompetansemål og vurdering for modulen råvarekunnskap og handverksferdigheiter

Modul: måltidsutvikling, berekraft og ernæring

Klikk på eit kompetansemål for å få opp filtrerte søkeresultat.

Lenker til filtrerte søk

Kompetansemål

Søk frå fag

planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere produksjon og presentasjon av menyer og måltider ut fra anledning, råvaretilgang, tradisjoner og trender
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
anvende kreativitet og fagkunnskap ved utvikling av oppskrifter og tilberedning av retter og reflektere over samspillet mellom råvarer, metoder og teknologi
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
utvikle komplette måltider og menyer og reflektere over hvordan dette kan bidra til matglede og gode måltidsopplevelser
råvare, produksjon, sal og service (KOS02-01)
tolke og regne med nærings- og energiinnhold, og regne om mellom ulike sammensatte enheter knyttet til restaurant- og matfag
matematikk P (MAT08-01)
vurdere og bearbeide egne tekster ut fra faglige kriterier og kunnskap om språk
engelsk (ENG01-04)
gjøre rede for funksjonene til noen næringsstoffer og diskutere hvorfor et variert kosthold er viktig i et helse- og bærekraftsperspektivnaturfag (NAT01-04)

Utdanningsdirektoratet: kompetansemål og vurdering for modulen måltidsutvikling, berekraft og ernæring