Ord og uttrykk om kaffe
Arabica
Det finnes to hovedtyper kaffe av betydning for verdenshandelen: arabica og robusta. 98 prosent av den kaffen som importeres til Norge, er arabicakaffe.
Avkalkning
Avkalkning er sjelden nødvendig i Norge, selv om det står om det i alle bruksanvisninger til kaffetraktere. Et avkalkningsmiddel er en syre som fjerner kalk. Bruk heller et basisk rensemiddel som løser opp humus fra vann og fettrester fra kaffen.
Crema
Et fint, jevnt og gyllenbrunt skum cirka 2–4 mm på toppen av espressoen
Cupping
Kaffesmaking
Kaffefilter
Brukes i kaffetrakter til å ha malt kaffe i
Kaffegrut
Det som ligger igjen i kaffefilter eller på bunn i kjelen etter at kaffen er laget
Kaffekjele
Benyttes til kokekaffe
Kaffekanne
Kanne til å ha kaffen i, kan være av porselen eller stål
Kaffekopp
Alt fra små kopper til store beger: porselen, keramikk eller papp
Kaffemål
Måleskje, ett strøkent mål gir cirka 10 gram kaffe
Koffeinfri kaffe
Kaffe som ikke inneholder koffein
Kokekaffe
En grovere malt kaffe som brukes når vi skal lage kokekaffe
Nybrent kaffe
Kaffebønner som kommer rett fra brenneren
Nymalt kaffe
Kaffebønner som akkurat er nymalt
Presskanne
Ofte kalt "Bodumkanne". Fungerer som en "moderne" kokemetode.
Rensemiddel for kaffetraktere
Løser opp rester av kaffevoks og humus inne i trakteren. Perfekt å rengjøre serveringskannen med.
Robusta
Utgjør cirka 2 prosent av den kaffen som kommer til Norge. Smaker vanligvis bitrere enn arabica.
Tamper
Når du skal tilberede en kopp espresso, pakker du kaffen jevnt og kompakt i filterholderen. Til dette benytter man et lite "metallstempel", en tamper.
Vasket kaffe
Kaffe som er behandlet etter den våte metoden
Americano
En enkel eller dobbel espresso som fylles opp med varmt vann, eventuelt så mye som gjesten ønsker
Lungo
Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males grovere, og mengden blir dermed større.
Espresso
30 ml kaffe laget på cirka 25 sekunder "under trykk" i en spesialmaskin. Espressoen får et skum på toppen kalt crema.
Espresso betyr kaffe som er tilberedt hurtig og under trykk. Serveres i små kopper eller glass. Ypperlig base for diverse kaffedrikker med melk og smakssirup.
Doppio
Dobbel espresso. To enkle espressoer som serveres i en større kopp.
Ristretto
Tilberedningstiden er den samme som for en espresso, men kaffen males finere, og mengden blir dermed mindre.
Espresso con panna
Espresso toppet med ristet, tyktflytende kremfløte
Espresso macchiato
Espresso "flekket" med en skvett melk eller melkeskum til pynt
Cortado
Enkel eller dobbel espresso med melk. Melkemengden skal være tilsvarende kaffemengden.
Café au lait
Lait betyr "melk" på fransk. Café au lait er filterkaffe og varm melk i lik blanding.
Caffè latte
Latte betyr "melk" på italiensk. Opprinnelsen til caffè latte er kaffe laget på mokkakanne med varm melk. De fleste kaffebarer lager en caffè latte av espresso og stimet melk. Serveres oftest i høye glass.
Cappuccino
Cappuccino består av espresso, 50/50 varm melk og melkeskum. Melken skal ikke være som stivpisket eggehvite, men fløyelsmyk og tett uten store bobler.
Caffè mocca
Sjokoladesaus, espresso og stimet melk
Caffè correto
Espresso med grappa, brandy eller likør