Smak på kaffe
Les artikkelen om kaffe og svar på disse spørsmålene:
Hvor kommer kaffe fra?
Hvordan framstilles kaffe fra råvare til ferdig drikk?
Hva er forskjellen på kokmalt, filtermalt, presskannemalt kaffe og pulverkaffe?
Utstyr som trengs
kaffetrakter
vannkoker
kaffekjele
presskanne
kaffekvern (kan sløyfes)
kaffekopper
Råvarer som trengs
filtermalt kaffe
kokmalt kaffe
presskannemalt kaffe
pulverkaffe
hele bønner
kaffe fra to ulike opprinnelsesland (valgfri malingsgrad og bryggemetode)
Oppgave 1: Smak på kaffe tilberedt med ulike bryggemetoder
På butikken kan du kjøpe kaffe blant annet som hele bønner, filtermalt, kokmalt, presskannemalt eller pulverkaffe. Malingsgraden avhenger av hvordan kaffen skal brygges. Læreren viser hvordan de ulike typene kaffe skal tilberedes, og viser hvordan kaffetypene ser ut i pulverform. Hver elev får en kopp med ferdig tilberedt kaffe av de ulike typene.
Start med å lukte på kaffen. Hva lukter den? Lukter den mye eller lite? Noter i skjemaet.
Smak så på hver kaffe. Smaker den syrlig, bittert, søtt eller annet? Noter.
Hvilken synes du smaker best?
Bryggemetode | Lukt | Smak |
---|---|---|
Kokekaffe | ||
Filterkaffe | ||
Presskannekaffe | ||
Pulverkaffe |
Oppgave 2: Smak på kaffe fra ulike land
Brygg kaffe fra to ulike opprinnelsesland. Kaffen skal brygges med samme metode.
Start med å lukte på kaffen, lukter de to forskjellig?
Smak på de to kaffetypene, er det noen forskjeller i smak?
|
|
|
---|---|---|
Opprinnelsesland | Lukt | Smak |
Oppgave 3: Lukt på ferskmalt kaffe og ferdigmalt kaffe
Læreren kverner kaffebønner og lar elevene lukte på dem. Så får elevene lukte på ferdig malt kaffe fra pose.
Er det noen forskjell på lukten? I så fall, hvordan tror du dette vil påvirke smaken?
Hva sier dette oss om oppbevaring og bruk?