Te
Te blir laget av tørkede blader fra den eviggrønne tebusken Camellia sinensis. Drikker som er laget på andre planter enn Camellia sinensis som urter, frukt og rooibos, er strengt tatt ikke te, men kalles urtete, fruktte eller tisaner.
Tebusken gror i tropiske og subtropiske områder. Det er mange land som dyrker te, men Kina og India er de som produserer mest. Det er mange forhold som virker inn på teens kvalitet, smak og karakter, blant annet hvilket land den produseres i, klima, jordsmonn, tid for innhøsting, hvilke deler av planten som høstes, prosesseringsmetode, osv.
Opprinnelig ble tebusken dyrket som medisinplante i Kina, men etter hvert også for nytelsens skyld. Først på 1500-tallet kom teen til Europa.
Når teplanten er moden, høstes bladene, som oftest for hånd. Etter høsting legges bladene i sola eller varmes svakt til de visner og ruller seg sammen. Den videre behandlingen vil være avhengig av hvilken type te det er snakk om. Forskjellene mellom de ulike tetypene kommer av om de er oksidert, og hvor mye.
Oksidering vil si at stoffene i bladene reagerer kjemisk med luft. For å få i gang oksideringen blir bladene rullet, knust eller knadd. Avhengig av tetype avbrytes oksideringen med en varmeprosess når teprodusenten ønsker det.
- Hvit te er minst behandlet, den er bare høstet og tørket.
- Grønn te blir varmebehandlet rett etter plukking og tørking. Dermed kommer ikke oksideringen i gang, og bladene forblir grønne.
- Oolong-te er en mellomting mellom grønn og sort te. Den er litt oksidert før den varmes.
Svart te er fullstendig oksidert (det er oksideringen som gjør tebladene mørke).
Te er en drikk som kan nytes alene eller til måltider. Te har et stort spekter av aromaer og smaker og kan erstatte vin og annen drikke til de fleste retter.
Hvit te passer til lett mat som snitter, salater og fingermat.
Grønn te passer til fisk og sjømat, spesielt sushi og andre lette retter.
Svart te passer til kraftigere retter som grillet eller stekt kjøtt.
Oolong-te er svært anvendelig og kan passe til alt fra lette forretter til smaksrike hovedretter, oster og desserter.
Te kan også brukes som smakstilsetning i ulike bakverk og desserter og i krydderblandinger på kjøtt og fisk.
Te inneholder svært få eller ingen kalorier og har et varierende innhold av blant annet vitaminer, mineraler, koffein, antioksidanter og garvestoffer. Svart te inneholder som regel mer koffein enn de andre typene. Hvit og grønn te har høyest innhold av antioksidanter.
Kok opp kaldt, friskt vann.
Bruk cirka 2 g te per 200 ml vann.
Ha gjerne løs te i en tesil.
Kok opp vannet og avkjøl det litt før du heller det over teen. Avkjøl til 95–97 °C for svart te og 70–80°C grader for hvit og grønn te (hvit og grønn te blir fort bitre ved bruk av for varmt vann).
Les på pakken hvor lenge teen skal trekke.
Te skal serveres i store, vide kopper. Det er vanlig å balansere teen med sukker, melk, honning eller sitron.
Te bør oppbevares mørkt og lufttett, atskilt fra andre matvarer som kan trekke til seg lukt fra teen.
Vinmonopolet. (2009). Alkoholfritt til mat og fest. [Brosjyre]. https://www.vinmonopolet.no/Alkoholfritt-til-mat-og-fest.pdf
Teinfo.dk. (2022). Tetyper. Hentet 31. mars 2022 fra https://teinfo.dk/tetyper/
Teinfo.dk. (2022). Tebrygning. Hentet 31. mars 2022 fra https://teinfo.dk/tetyper/tebrygning/
Te. (2021, 23.januar). I Store norske leksikon. https://snl.no/te
Norges tehus. (2022). Teproduksjon. Hentet 31. mars 2022 fra https://www.norges-tehus.no/pages/teproduksjon