Hopp til innhold
Fagartikkel

Fersken

Fersken tilhører samme plantefamilien som plommer, mandler og aprikos. Den kommer opprinnelig fra Kina, der den har vært kjent og dyrket i over 4000 år. Til Europa kom frukten om lag 300 år før Kristus.

Nå dyrkes den over hele verden og finnes i mange forskjellige varianter med ulik form, aroma, farge og størrelse. Fruktkjøttet er enten hvitt eller gult med en stor stein i midten. Avhengig av sort er denne lettere eller vanskeligere å fjerne. Fersken er på størrelse med et eple. Skallet er rødgult med et tynt, dunete belegg.

Bruksområde

Fersken spises naturell, alene som mellommåltid eller som dessert. Frukten passer godt til fruktsalat og som tilbehør til varme retter. Fersken kan brukes til fyll i kaker eller til kompott.

Næringsinnhold

Fersken er kalorifattig. Frukten inneholder også mye A-vitamin og noe mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Fersken er en meget ømfintlig frukt og får lett skader ved trykk og støt. Pass derfor på at frukten er hel og uten sprekker eller mørke flekker. Skallet skal være glatt. Størrelsen kan variere avhengig av sortering og kvalitet. Spisemoden frukt gir lett etter for et svakt trykk. Vær svært forsiktig ved håndtering av frukten for å beholde kvaliteten.

Lagring

0–2 °C. Moden fersken har noe kortere holdbarhet enn umoden frukt. Fersken oppbevares så lavt ned mot 0 °C som mulig. Likevel kan frukten få kjøleskader dersom den oppbevares i lang tid ved denne temperaturen. Pass på at frukten ikke blir våt. Det kan raskt ødelegge skallet og framskynde muggdannelse.

CC BY-NC-ND 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020