Hopp til innhold
Fagartikkel

Litchi

Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten lee chee, og den har faktisk blitt brukt til betaling av skatt i riktig gamle dager.

Litchi har vært regnet som en av de mest fornemme fruktene i Kina, og er i nær slekt med lignende frukter som rambutan og longan. Litchi kalles også for kjærlighetsfrukt.Den vokser på trær i klaser på 20 til 30 frukter.

Frukten er oval og på størrelse med en valnøtt. Den har et tynt, sprøtt, rødbrunt, hardt og knudrete skall. Skallet tas lett av: som om det var et hardkokt egg. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig, og smaken er utsøkt mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun, hard kjerne som ikke spises.

Bruksområde

Vi skreller litchi ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. Den er god i fruktsalat og kan dessuten serveres til dessert sammen med is eller krem. Litchi kan også brukes i fruktbowle sammen med andre eksotiske frukter.

Næringsinnhold

Litchi er rik på C-vitaminer og mineraler. Siden den spises i små mengden, har den liten ernæringsmessig betydning.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Frukten skal være høstet moden siden den ikke kan modnes videre etter innhøsting. Skallet skal da være knudret og brunt eller rødbrunt i fargen.

Lagring

4–8 °C. Litchi har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at luftfuktigheten er riktig, og at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader.

CC BY-NC-ND 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020