Hopp til innhold
Fagartikkel

Rambutan

Rambutan kommer opprinnelig fra Øst-Asia. Den ser ut som en hårete utgave av sin nære slektning litchi. Rambutan er rund i formen og på størrelse med ei valnøtt. Skallet er læraktig og hårete og frister ikke akkurat til å bli spist, men frukten inni er lekker.

Rambutan høstes når den er moden og har da en rødbrun farge. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og er noe fastere i konsistensen enn litchi. Smaken er mild, søt krydret og aromatisk. I midten er det en brun, myk kjerne som ikke spises.


Bruksområde

Rambutan skrelles først ved at vi fjerner skallet med fingrene eller en spiss kniv. Vi deretter spise frukten naturell. Den kan også serveres i fruktsalat, sammen med is eller krem eller brukes i fruktbowle.

Næringsinnhold

Rambutan er rik på C-vitaminer og mineraler. Siden vi bare spiser den i små mengder, har den liten ernæringsmessig betydning.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Rambutan skal ha mørkerødt eller kastanjefarget skall. Håra som dekker frukten, skal ikke være visne eller inntørka.

Lagring

8–12 °C. Rambutan har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig (da kan den få kuldeskader), og at luftfuktigheten er riktig.

CC BY-NC-ND 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 26.05.2020