Hopp til innhold

Fagstoff

Mango

Mango kommer trolig opprinnelig fra India, men blir i dag dyrket i alle tropiske og subtropiske områder. Frukten er en av de mest spiste i verden etter banan. Mango importeres som regel umoden og må modnes ved 18–20 °C. Moden mango skal være litt myk. Fruktkjøttet har en søt, tropisk aroma.
Åpne bilde i et nytt vindu

Varianter

Det finnes over tusen sorter mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Fargen på skallet varierer mellom grønt, gult og rødt, og fruktkjøttet er guloransje og svært saftig. Inne i frukten er en flat stein som henger fast i fruktkjøttet, og som må skjæres ut med kniv.

Bruksområde

Mango-og-lime-sorbé servert i glass. Foto.

Vi må dele mango før bruk. Den kan spises , i dessert eller som tilbehør til forskjellige retter. Den spesielle, kraftige og søte mangosmaken passer godt til kjøtt, fugl eller fisk. Mango kan også moses til saus og tilsettes litt sukker. Det er deilig til is. Mangochutney lages gjerne av umoden mango.

Næringsinnhold

Mango er svært rik på A-vitaminer og inneholder dessuten en del C-vitaminer og mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Dame spiser fruktsalat. Foto.

Mango kan ha forskjellige farger på skallet. Fargene sier ikke noe om modningsgraden, så den kan godt være moden selv om den er helt grønn. Moden mango skal gi lett etter for trykk, og den dufter sterkere enn mango som er hard og umoden. Moden frukt kan ofte ha små, svarte prikker i skallet. Det indikerer at sukkerinnholdet er høyt. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte. En helt myk mango med litt skrukkete skall behøver ikke være dårlig, men det er et tegn på at den er spisemoden.

Lagring

8–12 °C. Hvor holdbar mangoen er, kommer an på hvor den er i modningsprosessen. En moden mango har kortere holdbarhet enn en umoden. Umoden mango bør oppbevares i romtemperatur for å fremskynde modning.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 28.04.2020

Læringsressurser

Steinfrukter