Hopp til innhold

Fagstoff

Jacket plattform

Jacket plattform er den mest brukte plattformtypen i verden. Den er bygget i stål med understell i fagverk, understellet kalles jacket.
Jacket plattform. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Sentralt i emnet
  • Stålunderstell plassert på havbunnen
  • Brukes på grunt og middels dypt hav
  • Vanlig som produksjonsplattform
  • Kan fjernes ved feltnedstenging

På norsk kalles plattformen pælet plattform, det er fordi den pæles fast til bunnen der den skal stå. Den regnes som fast installasjon, men det er mulig å fjerne hele konstruksjonen når driftsperioden på feltet avsluttes.

Konstruksjon og installasjonsmetode

Plattformene har vanligvis mellom tre og åtte bein. Disse bærer dekket og gir støtte for lederør (conductor pipe), borerør, kabler og annet utstyr.

Understellet blir fraktet ut til lokasjon med lekter. Der blir det enten løftet på plass av et kranfartøy eller sjøsatt ved å la det gli ned i sjøen og landes på havbunnen. Transporten til feltet er avhengig av fint vær og rolig sjø, slik at det ikke oppstår skade på eller tap av utstyr.

Beina blir så festet til pæler nede på havbunnen. En plattform vil normalt ha opptil fire stålpæler i hvert hjørne. Pælene er kraftige stålbjelker som bankes ned i havbunnen og danner et festepunkt og forankring til selve plattformen. Etter pælingen fylles det betong mellom pælene og beina.

På toppen av stålkonstruksjonen er understellet, og her kan man montere bolig- og prosessmodul for å kunne starte produksjon. De ulike modulene settes sammen ved et verft eller mekanisk verksted på land og slepes deretter ut på lekter til der understellet er plassert. Her løftes toppkonstruksjonen på plass på understellet ved hjelp av en eller flere kranlektere.

På norsk sokkel finner man en del av disse installasjonene på relativt grunt dyp (70-100 m), som på Ekofiskfeltet. Det er laget ulike typer for ulike dyp og de mest ekstreme kontruksjonene er tilpasset havdyp på over 400 meter. Det vanligste bruksområdet er 70-160 meters havdyp.

Industriminne Ekofisk – Plattformer (ekstern)

Bruk og etterbruk

En Jacket plattform kan brukes i alle former, både som bolig-, prosess- og boreplattform. Den blir imidlertid vanligvis brukt som produksjonsplattform. Når feltet er ferdig produsert, kan alt av konstruksjonen fjernes fra feltet. Toppseksjonen av plattformen kan demonteres og heises på lektere, og jacketen kan skjæres opp og fraktes til land for opphogging.

På norsk sokkel er det kun fjernet plattformer fra Odinfeltet og Frøyfeltet.

CC BY-SASkrevet av Børge Harestad. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 29.06.2018

Læringsressurser

Offshore installasjonstyper