Hopp til innhold

Fagstoff

Jackup

Jackup-riggen er en flytende installasjon som blir tauet fra plass til plass. Når den skal plasseres over en brønn, jekkes tre bein ned til havbunnen slik at den står stabilt.
Til venstre ses en jackup-rigg som taues med slepebåt til ny en brønn, til høyre står en jackup-rigg på havbunnen og borer en brønn. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Den stabile riggen

Den oppjekkbare riggtypen er en som står støtt på havbunnen når den er i operasjon. Det gjør den helt annerledes enn andre flyttbare riggtyper.


En annen spesiell egenskap med denne riggen er at den er utstyrt med et system som gjør det mulig å skidde boretårnet. Boretårnets konstruksjon kan skyves på utsiden av skroget slik at det kan ligge over dekket på en annen installasjon som ikke har boretårn.

I denne animasjonen (youtube.com) ser du hvordan en jackup-rigg trekkes inn mot en brønnhodeplattform og lander beina på havbunnen.

Jackup-riggen lander på havbunnen med tre stålbein som kan jekkes ned og opp. Skroget (dekkmodulen) jekkes opp i sikker høyde over havoverflata. Beina er cirka 200 meter lange. Det gjør at riggen ikke kan brukes på havdyp over 150 meter.

Riggtypen er veldig populær, og en regner med at det på verdensbasis er over 500 av dem er i bruk. Riggen kan benyttes som produksjonsplattform og som boligkvarter, men blir mest brukt til boring og vedlikehold av brønner på norsk og internasjonal sokkel.

Skidding og jekking på en jackup-rigg

Når riggen skal forflyttes, jekkes skroget nedover på beina til installasjonen når havet. Deretter blir beina jekket opp ved hjelp av riggens jekkesystem. Beina jekkes et godt stykke opp, slik at de ikke tar i havbunnen. Riggen flyttes ved hjelp av slepebåt.

Riggens boretårn trekkes inn, skroget jekkes ned, og deretter jekkes beina opp fra havbunnen. Til slutt slepes riggen til nytt sted. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Transport og stabilitet

Disse riggene trenger slepehjelp når de skal flyttes fra brønn til brønn. Det finnes noen få som har egen framdrift med motor og propellsystem.

Før riggen slepes, må en jekke beina opp og låse dem i transportposisjon, slik at beina ikke lager motstand mot framdrifta i vannet. Flere taubåter sleper og manøvrerer riggen slik at den kommer i riktig posisjon over brønnen.

Tyngdepunktet i konstruksjonen er høyt på grunn av boretårnet og beina som er jekket høyt opp av vannet. Det betyr at når installasjonen skal slepes, må det være rolig sjø. Dersom en jackup-rigg skal fraktes over svært lange strekk (for eksempel mellom land og verdensdeler), er det vanligere å legge den på dekk på et egnet transportskip.

I denne videoen ser du et transportskip som frakter en jackup fra Vietnam til De forente arabiske emirater: Movement of Jack Up Drilling Rig (Youtube.com)

Tekniske detaljer om oppjekkbare rigger

Skroget på en oppjekkbar plattform er vanligvis trekantet med et bein i hvert hjørne. Innvendig i skroget er det tanker for , borevæske, diesel og ferskvann. Du finner også verksteder og lagerrom i flere etasjer i skroget.

Enkel visning av tannstang mot svart bakgrunn. Animasjon.

Hvert bein er koplet til en jekk som bruker tannstangprinsippet. Tannstanga, tannhjulet og drivverket må smøres og vedlikeholdes jevnlig slik at jekkefunksjonen ikke skal stoppe.

Dekket på plattformen er delt inn i boligkvarter, lagerområder og boremodul. Boligmodulen har til cirka 150 personer.

Lugarene har vanligvis bare ei seng slik at du har rommet for deg selv. Det finnes likevel rigger som har færre lugarer og flere senger på hver lugar. Dersom riggen er full, må du da dele lugar med en som jobber på motsatt skift.

På utsida av boligmodulen finner du livbåter og

Dekkskapasiteten på en oppjekkbar plattform er relativt god, og den passer utmerket til både bore- og vedlikeholdsjobber. På dekk er det montert flere kraner som til sammen dekker hele riggens overflate. Det betyr at noen ganger må et løft gå fra en kran til en annen for å komme fram til riktig sted på dekk.

Boretårnet ligger oppå stålbjelker (beams) som brukes til skiddinga. Hydrauliske stempler skyver boretårnet langs stålbjelkene til den ønskede posisjonen der det skal drives brønnaktivitet.

Under dekk i boremodulen finner du pumperom, tanker og tørrstofflager. Der er også rensesystemet for borevæsken som kommer tilbake fra brønnen.

BOP-en lagres på BOP-dekk ved siden av under boretårnet. Fordi denne riggen står på bein under brønnoperasjoner, kan den ha BOP-en på overflata (tørr BOP). Når BOP-en skal brukes, skiddes den inn i moonpool-en under boretårnet og koples på stigerøret som går til brønnen.

Sikkerhet

Om det oppstår en ukontrollert brønnsituasjon, er det ikke mulig å trekke denne riggen til side for brønnen slik det går an med en semi-sub. Det betyr at vi må følge godt med og være på vakt mot signaler fra brønnen. Dersom brønnen er ustabil, stenger vi ventilene i BOP-en.

Riggens konstruksjon

I denne videoen ser du hvordan jackup-riggen bygges av moduler som settes sammen: Zentech Jackup Rig Design (youtube.com) (engelsk tale)


Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Børge Harestad og Sissel Paaske. Rettighetshaver: Cerpus AS
Sist faglig oppdatert 31.08.2021

Læringsressurser

Offshore installasjonstyper