Hopp til innhold

Fagstoff

Sau – reproduksjon og avl

Både paring og fødsel foregår som oftest mens sauene er innendørs. Søyene viser brunst og er paringsvillige seint på høsten, i november eller desember. Søyene er drektige i 150 dager eller snaut det. Vi planlegger paringa slik at lamminga skjer om lag tre uker før sauene kan slippes på beite.

Det er selvsagt ikke lett å vite i november når våren kommer året etter, men vanligvis går det ganske bra å treffe tidspunkta for paring, fødsel og beiteslipp. Avlsarbeidet med sau er ofte organisert i såkalte værringer, der flere saueholdere bruker de beste værene systematisk.

To personer leder sau med lam ut fra fjøset. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Inseminering

 Lam i ei klynge under ei varmelampe. Foto.

For å forebygge spredning av sjukdom hos sau er det de seinere åra innført restriksjoner på transport av avlsdyr. Dette har gjort at kunstig inseminering er blitt mer utbredt, på tross av at det ikke er like lett å få kunstig inseminering til å fungere hos sau som det er hos storfe.

Fôring når søyene er drektige

Mot slutten av drektighetstida er det anbefalt å gruppere søyene etter alder og antall foster. Da kan fôringa i best mulig grad tilpasses næringsbehovet. Særlig er drektige åringer krevende, siden de både skal ha næring til foster og nye lam og har behov for næring til egen tilvekst. Det kan diskuteres om lamma bør bedekkes i det første leveåret sitt, men av hensyn til lønnsomhet og produktivitet blir dette vanligvis anbefalt.

Lamming

I lammingsperioden er det behov for hyppig tilsyn i sauefjøset. Ofte er det behov for hjelp under fødselen, eller de nyfødte lamma kan trenge ekstra oppfølging. I filmen under er det eksempel på hvordan det er laget fødebinger til sauene.

Gardsbesøk

I filmen om lamming på Landet gård på YouTube kan du se noe av arbeidet som foregår på en gard med sau om våren, og bonden forteller om hvordan det er å jobbe med sau.

Diskuter

Nevn viktige argumenter for og imot å bedekke lam den første høsten de lever.

Huskelappen

Det finnes flere opprinnelige saueraser.

Norsk kvit sau er en rase som er avlet fram ut fra ulike avlsmål.

Værringer samarbeider om gode avlsdyr. For å unngå smitte av sjukdom har inseminering blitt mer vanlig på sau.

Sauene pares om høsten, og lamminga foregår noen uker før beiteslipp.

Relatert innhold

Får er fellesbetegnelsen på kjøtt fra sau og lam. Det brukes mest lammekjøtt i dag, men også sauekjøttet er godt kjøtt som egner seg til mange retter.

CC BY-SASkrevet av Torger Gjefsen.
Sist faglig oppdatert 16.04.2021

Læringsressurser

Sau