Hopp til innhold
Fagartikkel

Får

Får er fellesbetegnelsen på kjøtt fra sau og lam. Det brukes mest lammekjøtt i dag, men også sauekjøttet er godt kjøtt som egner seg til mange retter.

Sau eller lam?

Fra sauen fødes og til den er rundt ett år gammel, kalles den et lam, og mens den kun drikker morsmelk, kalles den et dielam. Dielammet har lyst og delikat kjøtt med litt søtpreg. Lammet har mørkere kjøtt og litt strammere smak.

Når lammet har blitt ett år gammelt, kalles den en sau. Sauekjøttet er litt kraftigere på smak enn lammekjøttet, og det må kokes litt lenger for å bli mørt, men kan brukes til de samme rettene som lam.

Kvalitet på norsk lam

Norsk lam er en råvare vi kan være stolt av. Lammene våre går lenge ute på beite og spiser mange forskjellige vekster. De beveger seg mye, og dette gir et kjøtt som har god kjøttfylde, er passe fettmarmorert og har nydelig smak. Lam fra ulike deler av landet får gjerne sitt eget særpreg alt etter om det har beitet langs kysten eller i fjellet.

Næringsinnhold

Lammekjøtt er en god kilde til proteiner av høy kvalitet, det er rikt på sink og jern og B-vitaminer. Lammekjøtt inneholder en del fett, men både lammelår og lammeryggen er enkel å skjære til slik at det blir magrere.

Sesong for lam

Høsten er den store sesongen for lam. Da er det slaktetid, og vi får ferskt kjøtt i butikkhyllene. Til jul er det mange som spiser pinnekjøtt som julemiddag og lammerull som pålegg. På Vestlandet er smalahove tradisjonsrik julemat. Mange forbinder også påsken med helstekt lammelår.

Stykningsdelene

Kilde

MatPrat. (2020). Oppdelingsguiden. https://www.matprat.no/oppdelingsguiden/

CC BY-SA 4.0Skrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 13.11.2020