Hopp til innhold
Fagartikkel

Sauehold i Norge

Sauekjøtt utgjør cirka åtte prosent av den totale kjøttproduksjonen i Norge, og inntektene fra sauehold kommer fra kjøtt og ull. Den mest utbredte rasen i Norge kalles NKS, som står for Norsk kvit sau.

Saueproduksjon følger et fast årshjul der ulike ting skjer i de ulike årstidene. God planlegging av hele året er viktig for at produksjonen skal fungere. Det bonden gjør den ene delen av året, påvirker det som skjer den andre delen, og det er viktig at ting skjer til rett tid for et optimalt resultat.

Vi regner gjerne høsten som starten av året i saueproduksjonen, for her legges grunnlaget for det neste året, med utvelgelse av hvilke søyer vi skal avle videre på, paring og oppfôring mot neste lamming. I tillegg er det avslutninga på forrige sesong, ved at årets lam sendes til slakt.

Vinteren handler hovedsakelig om riktig fôring av søyene som går drektige, og forberedelser til lamminga. På våren får sauene lam, og om sommeren går søye og lam sammen på beite.

I dette emnet lærer du om atferden til sauen og om fôring og stell av sau i de ulike delene av året. Du lærer også om avl og reproduksjon.