Hva er teknologi?
Teknologi blir ofte forbundet med ting som gjør livet vårt enklere og forhåpentligvis bedre: oppvaskmaskinen, bilen og datamaskinen. Men hvis du spør folk om teknologier som mobiltelefoner og smarthus har gjort livet deres enklere og bedre, vil du nok få ganske ulike svar alt etter hvem du spør.
Teknologi er ikke noe særegent for vår tid. Vi mennesker har til alle tider vært opptatt av å gjøre hverdagen vår enklere, og de tidligste menneskene måtte bruke teknologi for å overleve. En stein på bakken hadde potensial til å bli et nyttig verktøy og dermed en ny type teknologi for 200 000 år siden.
Teknologi kan altså være den nyttige tingen. Det kan være ostehøvelen som gjør det lettere å skjære ost, bilen som gjør at vi kan forflytte oss over lengre avstander, og mobilen som gjør at vi kan ha kontakt med andre. Ja, og steinen som tas opp fra bakken og brukes som redskap.
Eksempler på teknologi som ting: spade, fjernkontroll, mobiltelefon.
For at ny teknologi skal oppstå, må noen ha et behov eller en idé om hva vi trenger, og hva som er nyttig for oss, før vi har sett det og brukt det. Derfor handler teknologi også om prosessen som gir oss ny teknologi.
Eksempler på teknologi som prosess: å få en idé, finne opp noe nytt, designe noe, forbedre noe som allerede finnes.
For å utvikle noe nytt og lage det trenger vi kunnskaper om hvordan vi skal gjøre dette. Dette blir gjerne kalt teknikker eller metoder. Tradisjonelt har dette vært sentralt i håndverkeryrkene, og vi kan si at teknologi har sitt utspring i disse. I dag er teknologi tett forbundet med ingeniøryrkene og brukes også for å gi navn til hele fagområder, som for eksempel digital teknologi, bioteknologi og velferdsteknologi.
Eksempler på teknologi som kunnskap: kunne genmodifisere en bakterie, vite hvordan du får poteter til å gro, kunne sveise sammen to metallbiter.
Det er tydelig at teknologi er et vidt og noen ganger litt uklart begrep. Kanskje er det ikke så farlig om vi bruker begrepet ulikt, men det kan være nyttig å være oppmerksom på at teknologi er mye mer enn den "smarte tingen".
Teknologien påvirker oss mennesker, og noen ganger får teknologien helt andre konsekvenser enn det som var hensikten. Det er ikke nødvendigvis dumt, men hvis vi mister kontrollen over teknologien og den teknologiske utviklinga, hva skjer da?
Hansen, P.K. (u.å.). Hva er teknologi? I naturfag.no. Hentet fra https://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1995107
Voll, L.O. og Vinje, B. (2018). Teknologi i realfagene. Universitetet i Oslo og Matematikksenteret, NTNU. Hentet fra https://realfagsloyper.no/sites/default/files/2018-11/Teknologi%20i%20realfagene.pdf