Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Demokrati og medborgerskapChevronRight
  4. MedborgerskapChevronRight
  5. Til UngdommenChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Til Ungdommen

«Til Ungdommen» følger fire ungdomspolitikere fra sommeren 2009 til høsten 2011. 22. juli 2011 rammes Oslo og Utøya av terrorangrep. Flere av ungdommene opplever terroren på nært hold.

Filmdetaljer

År: 2012

Opprinnelse: Norge

Sjanger: Dokumentar

Regi: Kari Anne Moe

Manus: Kari Anne Moe

Foto: Håvard Fossum

Medvirkende: Henrik Wangberg, Johanne Butenschøn Lindheim, Sana El Morabit, Haakon Veum

Om filmen

I utgangspunktet skulle Til Ungdommen være en film om norske ungdomspolitikere og om skolevalg. Gjennom filmens uforutsette møte med terrorangrepene 22. juli ble det også til en film om en av de grusomste hendelsene i nyere norsk historie.

Sana, Henrik, Haakon og Johanne er medlemmer av hvert sitt politiske ungdomsparti. Sana er med i Sosialistisk Ungdom (SU), Henrik i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Haakon i Unge Høyre og Johanne i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). 12. september 2011 skal det være stortingsvalg i Norge. Ungdomspolitikerne deltar i skoledebatter og forbereder seg til valgkampen.

22. juli 2011 er filmteamet først sammen med Johanne på Utøya. Etterpå reiser de for å møte Sana i Oslo sentrum. Sana står sammen med flere andre ungdommer ved Oslo sentralstasjon da det brått høres et kraftig smell. Det har gått av en bombe i Regjeringskvartalet. Ikke lenge etterpå meldes det på nyhetene at det er en mann som skyter på Utøya.

Sitat fra Filmmagasinets anmeldelse av filmen:

Dette er ikke en film om Utøya og selve hendelsen alene. Dette er en film om ungdommene og menneskene rundt. Om skolevalg, den første debatten, latteren, smilene, og tårene. Om sorgen, sjokket, påvirkningen, marerittene i ettertid.

(Filmmagasinet, 2012)

Om regissøren

Dokumentarfilmen Til Ungdommen er regissert av den norske filmskaperen Kari Anne Moe. Moe har også regissert dokumentarfilmen Pøbler som du kan se her på NDLA film.

Læringsressurser

Til Ungdommen

SubjectEmne

Kildemateriale