Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Demokrati og medborgerskapChevronRight
  4. MedborgerskapChevronRight
  5. Walesa – håpets mannChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Walesa – håpets mann

Denne filmen forteller historien om Lech Walesa og hvordan han på 80-tallet bidro til å felle det kommunistiske diktaturet som hadde styrt i Polen siden andre verdenskrig. I tillegg byr filmen på historiske filmklipp fra matkøer, streiker og voldsomme opptøyer i gatene.

Filmdetaljer

Tittel: Walesa – håpets mann

År: 2013

Varighet: 2 timer og 4 minutter

Opprinnelse: Polen

Regi: Andrzej Wajda

Skuespillere: Ewa Kurylo, Piotr Probosz, Maciej Stuhr, Miroslaw Baka, Agnieszka Grochowska, Robert Wieckiewicz, Maria Rosaria Omaggio, Cezary Kosinski, Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Grochowska, Robert Wieckiewicz

Lech Walesa

Lech Walesa er kjent som elektrikeren som kjempet for retten til frie fagforeninger i Polen og er blitt et symbol på forandringer som førte til politisk frihet i Europa. Han kom opprinnelig fra landsbyen Popowo. Som verftsarbeider ved Leninverfteti Gdansk utover på 1970-tallet ble han stadig mer involvert i illegale streikekomiteer og fagforeninger. Det var en urolig tid preget av opptøyer, demonstrasjoner, vold og statlig maktmisbruk. Walesa havnet selv i fengsel i 1970 for det som ble omtalt som antisosial opptreden.

I 1983 mottok Walesa Nobels fredspris, og 9. desember 1990 ble han valgt til president i Polen. Det ble en turbulent presidenttid, og mot slutten av perioden mistet Walesa mye av sin popularitet. Han ble ikke gjenvalgt i 1995. Filmens kronologi slutter i 1989, og presidentperioden til Walesa er derfor ikke en del av handlingen.

Kahoot

Her finner du en kahoot med 10 oppgaver som er relatert til filmen. En kahoot er en quiz som egner seg godt til bruk i klasserommet. Elevene bør ha tilgang til egen datamaskin, nettbrett eller smarttelefon for å delta.

Kahoot til filmen Walesa – håpets mann

Læringsressurser

Walesa – håpets mann

SubjectEmne

Kildemateriale