Hopp til innhold

Fagstoff

Flytte hjemmefra

Hvilke muligheter har du når du skal flytte hjemmefra? Kan du kjøpe din egen bolig, eller bør du leie et sted å bo? Vil du bo for deg selv eller sammen med andre?
To personer som sitter i en leilighet med flyttekasser. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Kjøpe eller leie leilighet?

Hva er best av å kjøpe eller leie? Det er ikke noe enkelt svar på det spørsmålet. Her er det mange faktorer du må ta hensyn til. Har du nok egenkapital til å kjøpe? Er det sannsynlig at leiligheten vil stige i verdi? Du tar større risiko ved å kjøpe enn ved å leie, men det kan også være mer lønnsomt.

Leie bolig

Skal du leie bolig må du tenke gjennom om du har lyst til å bo for deg selv eller dele med andre. Vil du bo sammen med andre, kan du enten gå sammen med noen du kjenner, eller du kan leie et rom i et eksisterende .

Det er mange måter å finne bolig på. Noen får leie gjennom kjente, mens andre bruker ulike nettsteder for utleie av bolig.

Leiekontrakt

Det er vanlig å skrive leiekontrakt, og det er et krav i loven om en av partene krever det. Husleieloven er ufravikelig, det vil si at det ikke er lov å avtale noe i leiekontrakten som bryter med loven.

Det er vanlig at utleier krever et . Depositumet skal settes inn på en sperret konto i ditt navn.

Forsikring

Utleier er ansvarlig for forsikring av boligen, men du som leietager må tegne innboforsikring. Denne forsikringen skal dekke dine egne eiendeler i boligen, ved for eksempel brann eller innbrudd.

Kjøpe bolig

Den mest brukte søkesiden for kjøp av bolig, er Finn.no. Her kan du legge inn mange filtre for å avgrense søket ditt, som sted, antall soverom og pris. Ulike eiendomsmeglere averterer også i aviser og på sosiale medier.

Ta opp huslån

Banken stiller krav om både egenkapital og inntekt for at du skal få lov til å låne penger. Du må ha 15 % egenkapital. Det vil si at om du skal kjøpe en leilighet til 2 millioner kroner, må du ha 300 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du ha en årlig inntekt på minst 400 000 kroner.

Andre kostnader ved kjøp av bolig

Ved kjøp av bolig må du betale 2,5 % dokumentavgift til staten. Kjøper du en bolig til 2 millioner, må du altså i tillegg betale 50 000 kroner i avgift til staten.

Det er ulike boligtyper: selveier, borettslagsleilighet / andelsleilighet og aksjeleilighet. Hvilke av disse typene av leilighet du kjøper, påvirker både dine kostnader ved selvet kjøpet og ved å bo der.

Kjøper du leilighet i et borettslag, kommer det ofte en fellesgjeld i tillegg. Dette er et lån som borettslaget har tatt opp for oppussing og vedlikehold av bygningen. Den reelle prisen på leiligheten er derfor kjøpesummen pluss andel av fellesgjeld og dokumentavgift.

Når du eier din egen bolig, må du betale kommunale avgifter, mens når du leier, inngår det i leien. Kommunale avgifter er betaling til kommunen for vann, avløp, renovasjon og feiing.

Du kan lære mer om hvordan du kan oppnå boligdrømmen på NRK sin podkast Boligmarkedet for nybegynnere – Burde vært pensum – NRK Radio.

Lenkesamling:

CC BY-SASkrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 17.02.2020

Læringsressurser

Pengesmart – personlig økonomi