Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Skap valører med tegneblyantene

Nå skal du teste hver enkelt blyant og lage en skala fra lys til mørk. Dette kalles en valørskala. Samtidig blir du kjent med tegneblyantene og de ulike egenskapene de har.

Valørskala

For å lære å tegne må du vite hvordan du kan bruke blyanten, og hvilke virkemidler som finnes. Bruk av valører er helt grunnleggende og brukes hele tida i tegning og illustrasjon. Lyse valører vil oppleves som lys i tegningen. Mørke valører vil skape opplevelse av skygge. Sammen skapes en illusjon av tredimensjonalitet i tegningen.

Trinnvis inndeling av gråtoner mellom hvitt og svart. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lag ulike valørskalaer med bruk av ulike blyanter

Vi skal jobbe med valørskala (gråtoneskala) og øve på å lage graderinger med de forskjellige blyantene.

Utstyr

  • Tegnepapir: A4-format

  • Blyanter: 2B, 4B, 6B

  • Linjal

Framgangsmåte

Tegn åtte sammenhengende ruter cirka 2 x 2 cm på et A3-ark. Lag tre rader på samme måte. I den første raden skal du bruke 2B-blyanten, i den andre 4B og i den tredje 6B.

Tegningen er beskrevet i teksten. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Begynn med svak skravering og tegn gradvis mørkere mot høyre. Med skravering menes å fylle ei flate med tette streker for å oppnå en valør. (De ulike skraveringsteknikkene skal du lære mer i oppgaven om skraveringsteknikk. Nå holder vi oss bare til det å lage ei tett flate sånn at det blir en gradering fra lys til mørk.)

Jobb gjerne litt fram og tilbake sånn at du justerer mørkheten etter hvert. Det skal være trinnvise overganger fra lyst til mørkt. Skriv hvilken blyant du har brukt på hver av valørøvelsene.

Denne oppgaven krever litt øvelse. Prøv gjerne flere ganger slik at du finner ut hvordan det er enklest å gjøre det. Det er lett for at feltene i midten blir litt like – de skal altså gå fra lyst (ikke hvitt) til så mørkt som du greier, med de ulike blyantene.

Tips! Hvis du er fornøyd med resultatet etter at du har gjort øvelsen, kan du lime valørskalaen inn i skisseboka di.

CC BY-SASkrevet av Annlaug Auestad.
Sist faglig oppdatert 24.04.2024

Læringsressurser

Tegneteknikker