Hopp til innhold

Fagstoff

Valør

Hvordan kan du skape liv og dybde i en tegning? Et grunnleggende virkemiddel i tegning og illustrasjon er valører. Vi skal se nærmere på hvordan du kan bruke gråtoner, og hvordan du kan få fram lys og skygge i tegningene dine.
Tegneutstyr og en kopp kaffe på et bord. Tegneblokka har skyer som motiv. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Valører mellom hvitt og svart

De ulike gråtonene har ulik lyshet, og vi kaller gråtonene mellom hvitt og svart for valører. Vi kan dele gråtonene inn i en skala som går fra lyst til mørkt.

Trinnvis inndeling av gråtoner mellom svart og hvitt. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Øv deg på å skape valører med tegneblyantene dine.

Trinnvise overganger fra lyst til mørkt tegnet med en 4B-blyant. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Illusjon av dybde

Valører hjelper oss å skape en av at noe som i virkeligheten er tredimensjonalt, oppleves slik også på ei todimensjonal flate. Arket er flatt og har bare to dimensjoner: og . Det har ikke dybde. Bruk av valører er et viktig virkemiddel når du vil at en form skal framstå tredimensjonal på arket.

Fire foto viser prosessen med å tegne et eple med blyant. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lys og skygge

Du kan bruke gråtonene til å gjengi lys- og skyggevirkninger. De lyse valørene oppfatter vi som lys når de står sammen med mørke gråtoner. De mørke valørene opplever vi som skygger. Slik kan du modellere formen og plassere den i et rom. Skyggen som dannes på selve formen, kaller vi egenskygge, og skyggen på underlaget heter slagskygge.

Det er ikke bare den direkte lyskilden som er med på å definere formen. Også indirekte lys som reflekteres fra omgivelsene, virker inn. Legg merke til at lyset kastes tilbake fra underlaget hvis du setter et eple på et hvitt ark. Dette skaper en refleksjon på eplet. Denne refleksen kan være med på å skape liv i tegningen din.

Et eple med lys- og skyggevirkninger plassert på et hvitt underlag. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Annlaug Auestad og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 09.04.2024

Læringsressurser

Tegneteknikker