Hopp til innhold
Fagartikkel

Strek, linjer og kontur

Nå skal du lære om streken og bli bevisst på hvordan du bruker streken din. Du kan variere streken med ulikt trykk på tegneredskapet. Blyantgrep og tempo spiller også inn. Vi skal se på hvordan linjer kan oppstå, og hva som kjennetegner en konturtegning.

Strek

En strek er sporet etter et tegneredskap. Streken er konkret med en begynnelse og en slutt. Den er et selvfølgelig virkemiddel innen tegning, og noe vi gjerne utforsket som små barn.

For å utvikle deg som tegner bør du fortsette med å eksperimentere med streken. Test ut ulike tegneblyanter og erfar hvordan streken endrer seg alt etter hvor du holder på blyanten, hvilket trykk du har, og hvilken hastighet du tegner med.

Blyantgrep

Hvordan du holder blyanten er viktig. Når du skal tegne nøyaktig, er det lurt å tegne sakte og holde nede på blyanten. Skal du skravere løst på en tegning, kan det lønne seg å tegne med raske bevegelser og holde lenger oppe på blyanten. For å få store bevegelser når du tegner i stort format, er det best å holde helt oppe på blyanten.

Husk at å tegne er trening. Når du har fått det "inn i hånda" er det som å sykle. Da kan du det.

Linje

Ei linje kan vi tegne, men vi kan også se ei linje som vi føler oppstår mellom andre former. For eksempel vil flere punkter kunne danne ei linje.

Linjer kan ha forskjellig karakter. Geometriske linjer er rette eller stramt buet, slik vi kan konstruere dem ved hjelp av en linjal eller passer. Mens organiske linjer er myke og uregelmessige, slik vi kan møte dem i naturen.

Her har vi brukt geometriske og organiske streker i to komposisjoner. Husk at ei linje kan være det samme som en strek, men at linjer også kan oppstå i mellomrommene.

Kontur

Kontur er å tegne med streken slik at den viser en form. Kontur blir som regel forklart som omrisset av en figur, men konturen er mer enn bare omrisset. Den har også en tredimensjonal virkning. Det vil si at den viser både tykkelsen, lengden og bredden av formen den omgir.

Kilde

Evrin, J. C., Lerpold, M. & Strømme, L. M. (1999). Det skapende menneske. Tegning, form, farge 1. Universitetsforlaget.

Relatert innhold

Oppgaver og aktiviteter
Lek med streken

Nå skal du jobbe med tunge og lette streker og prøve ut ulike tegneblyanter.

Oppgaver og aktiviteter
Konturtegning med sammenhengende strek

Tegning kan gi deg en bedre formforståelse. Å observere ting rundt deg og gjengi dette med en sammenhengende strek på papiret, er en god øvelse.

Skrevet av Annlaug Auestad og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 10.04.2024