Forberedelsesmateriell
Forberedelsesmateriellet er ei samling tekster som du får dagen før eksamen. Du får tid på skolen sammen med medelever og lærer til å jobbe med tekstene.
Tekster med felles tema
Forberedelsesmateriellet vil ha et tema, som kommunikasjon, livsutfordringer eller verdier. Tekstsamlinga inneholder for eksempel dikt, noveller, romanutdrag, informasjon om film, faktatekster, infografikker, karikaturtegninger, tegneseriestriper eller kunstverk. Disse tekstene belyser temaet på ulike måter.
Forberedelse til skriveoppgave
Forberedelsesmateriellet er vanligvis nyttigst for den delen av eksamen der du skal skrive egen tekst. Ved å studere innholdet får du hint om hva denne delen av eksamen kommer til å fokusere på. Du kan da begynne å tenke gjennom hva slags skriveoppgaver du kommer til å få.
Forberedelsesmateriellet kan brukes som kilder i seg selv. I tillegg kan du finne fram fagtekster som du har jobbet med gjennom året, og som handler om samme tema. De kan du også bruke som kilder. Da har du et godt utgangspunkt for å skrive en lengre sammenhengende tekst.
Skjønnlitteratur, filmer og kunst
Det er lurt å lese eksemplene på skjønnlitteratur nøye. Tenk gjennom hvilke karakterer du møter i tekstene, og hva det er ved tekstene som er relatert til temaet. Prøv å huske annen skjønnlitteratur som du har jobbet med, og som tar for seg samme tema. Kanskje du også husker filmer eller kunstverk du har sett, og som passer inn tematisk? Pass på at du samler tekster og informasjon om filmer og kunstverk (med kildeopplysninger) og har dem med deg på eksamen. Da kan du bruke dem som kilder når du får vite hva oppgaven er.
Det kan også hende at du får en oppgave som handler om å sammenlikne en av de skjønnlitterære tekstene i materiellet med en eller to andre tekster du har lest. Prøv derfor å komme på andre tekster du kan bruke i en slik oppgave.
Ofte vil materiellet inneholde foto fra filmer og nevne filmtitler. Da er det ikke meningen at du skal skynde deg og få sett alle filmene. Isteden bruker du internett og finner ut hva de ulike filmene handler om. Men vær nøye med hvilke nettsteder du henter informasjonen fra!
Tenk så igjennom om du har sett andre filmer som tar for seg samme tema. Du vil ikke bli bedt om å skrive om disse filmene på eksamen, men det kan være at du skal skrive om karakterer som har gått gjennom noe av det samme som karakterene i disse filmene. Husk at du også kan skrive om filmer som du har sett på fritida. Det er ikke nødvendig at du har jobbet med dem på skolen.
Tegneserier og karikaturtegninger
Dersom karikaturtegninger eller tegneserier er tatt med i materiellet, er det lurt å studere dem grundig og tenke gjennom hva de handler om. Et eksempel kan være en tegning som viser personer som har vanskelig for å kommunisere med hverandre. Hva kan da være årsaken til problemet? Er det for eksempel aldersforskjeller, statusforskjeller eller det at de ikke snakker engelsk godt nok? På eksamen kan du få en oppgave der du skal drøfte hva som skaper kommunikasjonsproblemer, og da kan du vise til de ulike problemene som tegningene beskriver. I tillegg kan du selvsagt nevne mulige årsaker som du har kommet på selv.
Infografikk
Forberedelsesmateriellet inneholder ofte infografikk. Slike illustrasjoner kan inneholde mye nyttig informasjon og fungere som en utmerket kilde på eksamen. Studer infografikken nøye, og snakk gjerne med en medelev eller lærer om innholdet.
Faktatekster
Faktatekster kan du bruke som kildetekster. Les gjennom teksten: Hva kan du om dette fra før, hva bør du sette deg bedre inn i dersom du skal skrive om temaet?
Bilder og kunstverk
Det kan være lett å tenke at bilder og kunstverk er tatt med bare som illustrasjoner. Ta deg likevel tid til å se på dem også. Kanskje de kaster lys over temaet på en annen måte enn de andre tekstene?
Det nytter å forberede seg!
Jobber du godt med forberedelsesmateriellet, slipper du å få lite hyggelige overraskelser når du ser oppgavene på eksamensdagen. I tillegg kan du gå eksamen i møte med en følelse av at du er klar for det som venter. Lykke til!