Hopp til innhold

Fagstoff

Ulike typer AR-teknologi

AR (Augmented Reality) er et samlebegrep for teknologier som gjør det mulig å legge virtuelle objekter oppå den virkelige verden vi ser rundt oss. I denne artikkelen får du et innblikk i de mest vanlige teknologiene og verktøya.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ulike typer AR-teknologi

Augmented Reality (AR) eller utvida virkelighet kaller vi brukeropplevelsen vi får ved hjelp av teknologi som legger digitale objekter eller digital informasjon oppå de reelle omgivelsene våre. Det fins flere teknologier som kan skape en slik brukeropplevelse.

Ankerbasert teknologi

Noen AR-verktøy bruker ankerbasert teknologi. Denne teknologien trenger et fast ankerpunkt i virkeligheten, for eksempel en spesifikk markør, QR-kode eller et annet symbol, for å identifisere en posisjon i virkeligheten og projisere digitale objekter til denne posisjonen.

SLAM-teknologi

Andre typer AR-verktøy bruker -teknologi (SLAM = Simultaneous Localization and Mapping). Denne teknologien bruker sanntidslokalisering og -kartlegging for å legge digitale objekter inn i omgivelsene.

Webbasert AR

I tillegg fins webbasert AR, som gjør det mulig å bruke AR-teknologi direkte fra en nettleser sammen med et kamera. Denne kombinasjonen kan du teste ut på din egen mobiltelefon. Stadig flere nettbutikker tilbyr nå muligheten til å se gjenstanden du er interessert i, gjennom skjermen på telefonen. Vurderer du for eksempel å kjøpe et skrivebord, kan kameraet på mobilen la deg se hvordan dette skrivebordet vil passe inn i rommet ditt.

AR-briller

Det er fins flere typer AR-verktøy som er i bruk i industrien i dag, og AR-briller er et av de mest brukte. Brillene projiserer virtuelle objekter og virtuell informasjon over på den virkelige verden og gir arbeideren tilgang til sanntidsinformasjon om prosesser, teknisk litteratur, arbeidsordrer, maskiner, utstyr og produkter.

AR-briller kan også brukes til å gi arbeidere virtuell instruksjon og opplæring og bidrar dermed til å øke produktiviteten og effektiviteten på arbeidsplassen.

Brillene har i tillegg kamera som kan gjøre opptak av arbeidet du gjør. Slike opptak kan brukes som dokumentasjon eller for å kommunisere med en ekstern samarbeidspartner via videosamtale.

AR-projektorer

AR-projektorer projiserer virtuelle bilder og virtuell tekst på fysiske overflater og kan brukes til å visualisere design, modeller og data. De kan også brukes til virtuell instruksjon og opplæring.

AR-apper

AR-apper kan installeres på mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett og gir arbeideren tilgang til virtuelle objekter og virtuell informasjon som kommer i tillegg til den virkelige verden. Disse appene kan brukes til å visualisere design og modeller. De kan også brukes til å gi virtuell instruksjon og opplæring.

AR-apper kan brukes til mange ulike formål. Du kjenner kanskje til AR-spillet Pokémon Go, der man gjennom skjermen på mobiltelefonen ser Pokemon-figurer løpe rundt i gatene eller ute i skogen?

AR-hansker

Hand med en digital AR-hanske på. Hansken er kobla til ei rekke sensorer som gir en datamaskin beskjed om hvordan handa og fingrene beveger seg. Foto.

AR-hansker er et verktøy som kan brukes til å interagere med virtuelle objekter og virtuell informasjon ved hjelp av handbevegelser. Hanskene kan for eksempel brukes til å manipulere virtuelle modeller og data.

Denne typen utstyr kommer til å være en del av den videre utviklinga i retning av MR-teknologi (Mixed Reality, eller blanda virkelighet).

Smarte verktøy og maskiner

Noen smarte verktøy og maskiner er utstyrt med AR-teknologi og gir arbeideren tilgang til sanntidsinformasjon om ytelse, tilstand og vedlikehold. Disse verktøy og maskiner kan også brukes til opplæring og instruering.

Samla sett kan AR-teknologi bidra til å øke produktivitet, effektivitet og sikkerhet i industrielt produksjons- og vedlikeholdsarbeid på flere ulike måter.

Tenk etter

  • Hvor på verkstedet trenger du å dokumentere?

  • Hvor må du bruke tegninger og instruksjoner?

  • Hvor ville det vært enkelt å benytte AR-teknologi?

Kontrollspørsmål

Kryss av for riktig svar. Hvert spørsmål kan ha flere riktige svar.

CC BY-SASkrevet av Roger Rosmo.
Sist faglig oppdatert 24.03.2023

Læringsressurser

Utvida virkelighet