Hopp til innhold

Fagstoff

Hva er AR, MR og VR?

AR (Augmented Reality), MR (Mixed Reality) og VR (Virtual Reality) er navna på tre digitale teknologier som kan gi brukeren virtuelle tillegg til den virkelige verden eller en opplevelse av en fullstendig virtuell verden.
En person som har på seg AR-briller, står foran en girboks. Bildet viser også den visuelle tilleggsinformajonen som AR-brillene gir personen. Virtuelle piler peker mot det mekanikeren skal se på, og virtuell tekst beskriver hva hen skal gjøre. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Augmented Reality (AR)

Augmented Reality (utvida virkelighet) er en teknologi som forholder seg til det vi til vanlig ser rundt oss, men som legger grafiske framstillinger og illustrasjoner, tekst og objekter inn i synsfeltet vårt. Disse digitale tilleggene kaller vi hologrammer. Formålet med hologrammene er å gi oss en forbedra eller mer informativ opplevelse av den virkelige verden.

Mixed Reality (MR)

Mixed Reality (blanda virkelighet) er ei videreutvikling av AR og gir brukeren ei blanding av den virkelige og virtuelle verden. Mens AR legger virtuelle objekter oppå den virkelige verden, bruker MR sensorer og avanserte algoritmer for å plassere virtuelle objekter direkte inn i den virkelige verden. Brukeren kan da samhandle med både fysiske og digitale objekter på samme tid og i de samme omgivelsene.

Kvinnelig ingeniør med VR-hodesett og to kontrollere. Hun bruker VR-teknologi for prototyping i CAD-programvare. Foto.

Virtual Reality (VR)

Virtuell Reality (virtuell virkelighet) er en teknologi som gir brukeren en opplevelse av en komplett virtuell verden. Den virkelige verden blokkeres ut ved hjelp av en skjerm eller et par VR-briller. Når vi bruker VR, forholder vi oss altså ikke til den virkelige verden i det hele tatt, bare til den virtuelle.

CC BY-SASkrevet av Roger Rosmo.
Sist faglig oppdatert 02.05.2023

Læringsressurser

Utvida virkelighet