Hopp til innhold

Fagstoff

Smed

En smed utformer verktøy, redskaper, låser, beslag og kunst i ulike jern- og stålkvaliteter. Som smed viderefører du gamle håndverkstradisjoner, samtidig som du bruker moderne verktøy og metoder til nyproduksjon, restaurering og rehabilitering.
Smedarbeid. Glødende emne blir slått mot ambolt. Foto.

En smed har høy kompetanse innen bruk av forskjellige metaller og ståltyper. Faget er praktisk og kreativt. Du lærer ulike teknikker og metoder som stuking, strekking, kløyving, skjæring, sveising, herding og filing.

Du bør være praktisk anlagt og ha interesse for estetikk og formgiving. Å visualisere idéer og løsninger ved hjelp av tegning, og å forstå teknisk tegning, er en del av produktutviklinga.

Dekorativt gjerde i metall. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu


Utdanning

Utdanningen for å bli smed er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling eller Vg1 teknologi- og industrifag. Det andre året velger du Vg2 smedfaget. Dette er ei landslinje. Dersom du ønsker å ta videreutdanning etter å ha fått nok praksis, kan du også ta mesterbrev i smedfaget.

Relatert innhold

Å smi er å gi et metall ei ny form ved hjelp av hammerarbeid. Du jobber plastisk med metallet. I filmen får du demonstrert kaldsmiing.

CC BY-SASkrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Sist faglig oppdatert 25.03.2021

Læringsressurser

Metallhåndverk