Hopp til innhold

Fagstoff

Gull- og sølvsmedhåndverk

Gull- og sølvsmeder designer og lager eller reparerer smykker og andre gjenstander i edelt metall. Som gull- eller sølvsmed får du arbeide praktisk og bruke materialer, verktøy og maskiner i skapende prosesser. Du lærer håndverksproduksjon og får innsikt i salg av varer og tjenester.
Lodding av sølvgjenstand. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Gullsmed, sølvsmed og filigranssølvsmed

Gullsmed, sølvsmed og filigranssølvsmed er yrker som er nært beslekta. Det er logisk å tenke at gullsmeden jobber med gull og sølvsmeden med sølv. Men ser vi på arbeidene til en gullsmed, oppdager vi at det like ofte er varer i sølv som av gull. Det som skiller disse to fagene, er teknikkene de jobber med.

Lodding av et anheng. Foto.

Gullsmedteknikker er teknikker for å fremstille smykker, uavhengig om materialet er gull, sølv eller uedle metaller.

Sølvvase med organisk form. Foto.

En sølvsmed jobber med teknikker for å fremstille større varer som boller, lysestaker og bestikk. Det er ingen regler for at de ikke kan være i gull.

Sølvsølje med filigransdekor. Foto.

Kjennetegnet på filigransarbeid er at det er satt sammen av mange små metalldeler. Det er laget av små kuler og tynne tråder som bøyes, flettes eller vris og settes sammen til ulike mønster. Vi kjenner filigran best fra søljer til bunader og festdrakter.

Utdanning

EtterVg1 håndverk, design og produktutvikling eller Vg1 teknologi- og industrifag kan du ta Vg2 gull- og sølvsmedhåndverk på skole. Dette er ei landslinje. Deretter kan du velge to år spesialisering i gullsmedfaget, sølvsmedfaget eller i filigranssølvsmedfaget i bedrift. Alternativt kan du i et tredje studieår ta påbygging til generell studiekompetanse.

Jobbmuligheter

Med utdannelse og fagbrev som gull-, sølv eller filigranssølvsmed har du flere arbeidsmuligheter. Du kan jobbe i større gullsmedverksted med produksjon og reparasjon, starte eget foretak der du designer og utvikler egne kolleksjoner, eller arbeide i en gullsmedforretning med salg av smykker og reparasjoner.

Kvinne sitter ved en arbeidsbenk og lodder en sølvgjenstand. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Gullsmeder designer og lager eller reparerer smykker og andre gjenstander i edelt metall, gjerne med edelsteiner og perler.

En sølvsmed designer, produserer og restaurerer sølvgjenstander som lysestaker, krus, fat og sølvkanner.

CC BY-NC-NDSkrevet av Pål Atle Lystad, Geo von Krogh, Øystein Johan Østby og Inger Gilje Sporaland. Rettighetshaver: Solum Bokvennen
Sist faglig oppdatert 22.03.2021

Læringsressurser

Metallhåndverk